Innen megtudod, hogy melyik banknál érdemes bankolni

A különböző szolgáltatásokra - számlakezelés, az egyenleg lekérése és készpénzfelvétel - felszámolt költségek alapján rangsorolta a Versenytanács az országban működő bankokat – írja az adevarul.ro.

A számlakezelés szempontjából a UniCredit Ţiriac Bank számlatulajdonosok járnak a legrosszabbul, ugyanis nekik havi 7,5 lejükbe kerül ez a szolgáltatás. Második helyen az OTP Bank áll, ahol havi 5 lej egy folyószámla fenntartása. A BCR 4,5 lej/hónappal, a BRD 0,8 euro (3,55 lej)/hónappal a drágább pénzintézetek közé tartoznak, míg a Volksbank, a Banca Românească, a ProCredit Bank és a Credit Europe Bank 3 lej/hónap számlakezelési díjjal a lista közepén állnak.

A legalacsonyabb jutalékot, mintegy 2 lejt havonta az ING Bank és a Libra Internet Bank számol fel, míg a Raiffeisen Bank, a CEC Bank, a Bancpost, az Alpha Bank, a Piraeus Bank és Banca Comercială Carpaticanál havi 2,5 lejbe kerül fenntartani egy számlát. A legjobban a Banca Transilvania és a Marfin Bank ügyfelei járnak, számukra ugyanis ingyenes a folyószámla fenntartása.

A Libra Bank és a Carpatica ügyfeleinek minden egyenleglekérés alkalmával 1 lejjel kevesebb marad a számlájukon, míg a Volksbank, a Piraeusnál, a Credit Europe-nál és a Marfinnál ez a szolgáltatás ingyenes, az utóbbi háromnál a más bank automatájánál lekért egyenlegért sem számolnak fel jutalékot.

Az Alpha, a Banca Românească és a ProCredit minden lekéréskor 0,5 lejt von le az ügyfél pénzéből. A legtöbb banknál 0,3 lej az egyenleglekérés, ennél olcsóbb 0,2 lej a BCR-nél és a BRD-nél. A BRD azonban a lista elején áll a más bank ATM-jénél lekért egyenlegért 1 eurót (4,4 lej) von le, a BCR és az ING Bank 2,5 lejt, a Carpatica 1,8 lejt minden lekérésnél, az OTP-nél ez a művelet csupán 0,3 lej, a lista legvégén pedig a CEC Bank áll 0,1 lej/lekéréssel.   

Az egyenleglekérés alapján is jól járnak a Banca Transilvania ügyfelei, számukra, valamint az ING Bank és a Marfin Bank számlatulajdonosainak is ingyenes ez a művelet saját bankomatnál.

A készpénzfelvétel nem saját hálózaton belül a BCR és a BRD ügyfeleinek a legdrágább, a BCR minden egyes műveletnél a felvett összeg 1 százalékát plusz 6 lejt von le, míg a BRD a kivett összeg 1 százaléka mellett 4 lejt tart vissza az ügyféltől. A legtöbb bank a felvett összeg 0,5 százaléka plusz 2,5 lejes tarifákkal dolgozik, az ennél több jutalékot levonó bankok között van a CEC Bank 0,5 százalék plusz 3,5 lej/felvétel, a Libra Bank 0,75 százalék plusz 2,5 lej/felvétel, az UniCredit és Marfin Bank 1 százalék plusz 2,5 lej, valamint a Raiffeisen, ahol a felvett összeg 1 százalékát, de minimum 2,5 eurót vonnak le az ügyfél számlájáról, ha más bank automatáját használja készpénz felvételére.

A Versenytanács jelentésében megjegyzi, hogy Romániában a más uniós országokhoz képest magasabbak a banki szolgáltatásokért fizetendő költségek.

 

Kimaradt?