Elkészült Ákos község református templomának látogatóközpontja

Egy turisztikai fejlesztési program keretében elkészült Ákos község református temploma mellett felépített látogatóközpont.

A látogatóközpontot Erdély egyik legpatinásabb és leglátogatottabb középkori műemlékének számító, eredeti állapotát legjobban őrző románkori templom bejáratánál, egy sokáig üresen álló több mint 100 éves magtárépületben rendezték be. A templom története a központ kiállítótérében követhető végig, az itt elhelyezett tárlókban kegytárgyak láthatók, az idelátogató turisták tájékozódását információs pult segíti - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség az MTI-vel.

A hatalmas téglatemplom tűzvész, a harcok és villámcsapás pusztításainak nyomát viseli, felújítása ezért időszerűvé vált. A szakemberek ezekben a hetekben kezdik meg a templom az Árpád-kori kőelemeinek helyreállítását - ismertette közleményében az ügynökség.

Az ákosi templommal együtt 12 szatmári és 7 partiumi templomban zajlanak, vagy fejeződtek be hasonló műemléki felújítások a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program által támogatott Középkori templomok útjának turisztikai célú attrakciófejlesztése elnevezésű projekt keretében. Ez a tematikus útvonal hivatott bemutatni a valaha egy történeti régiót alkotó Északkelet-Magyarország, Kárpátalja valamint a Partium északi részének középkori egyházi örökségét.

    A több mint egymillió euró összértékű beruházás egy nagyobb programnak a harmadik, utolsó fázisa. Az első ütemben 2009-ben 30 szatmári tájegységi templom került be egy tematikus turisztikai útvonalba, mint látogatóhely, míg a második ütemben, 2012-ben, az ukrajnai Kárpátalja 15 középkori imaházát is bevonták az idegenforgalmi célokat szolgáló, a turistáknak ajánlott egyházi nevezetességek közé.

A munkálatok befejezése után a három országban 63 középkori templom látnivalóit ajánlják majd közös idegenforgalmi útként az érdeklődő turistáknak.

Kimaradt?