Irán egyelőre nem válthatná ki az orosz földgázt Európában

Irán nem lenne képes fedezni az európai földgázszükségletet, ha Oroszország valamilyen okból a szállítások leállítása mellett döntene - idézte Haszan Róháni iráni köztársasági elnök Rosszija-24 tévécsatornának adott interjúját a RIA Novosztyi hírügynökség.

„Ma még nem tartunk ott, ahogyan sokan hiszik, hogy ha Oroszország leállítja a szállításokat, akkor Irán rögtön a helyébe léphetne" - fogalmazott.

A köztársasági elnök az interjúban rámutatott, hogy Irán a belföldi igények fedezésére összpontosítja erőfeszítéseit, különös tekintettel a télen időnként fellépő ellátási problémákra. Mindemellett a szomszédos országok is érdeklődnek az iráni földgáz iránt - mutatott rá.

Oroszország után másodikként Irán rendelkezik a világ legnagyobb földgázkészleteivel. Oroszország az Európai Unió legnagyobb gázszállítója, mintegy harmadát fedezi az unió szükségletének évi 80 milliárd dollár értékben. A Reuters hírügynökséget egy brüsszeli forrás még szeptemberben arról tájékoztatta, hogy az EU a fagyossá vált orosz kapcsolatok miatt a háttérben már tapogatózó tárgyalásokat kezdett Iránnal a földgáz importjáról.

Kimaradt?