Nekiment a Bloomberg a Total Colgate fogkrémnek

Kérdőjeleket vet fel az a jelentés, amely alapján az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) 17 évvel ezelőtt jóváhagyta a Palmolive-Colgate cég Colgate Total fogkrémének forgalmazását. A termék ugyanis gyaníthatóan az egészégre káros mennyiségben tartalmaz triklozán nevű antibakteriális adalékanyagot – írja a Bloomberg.

A dokumentumot az FDA 17 évig nem hozta nyilvánosságra, ám idén májusban egy bírósági per nyomán felkerült a hatóság honlapjára. A 35 oldalas jelentést annak idején Palmolive-Colgate készítette a fogkrém klinikai tesztjeiről, amikor az engedélyhez folyamadott. A mérvadó amerikai gazdasági hírügynökség kérésére most három szaktekintély is tüzetesen átolvasta a tanulmányt.

Többek között kiderült: a patkányokon annak idején végzett kísérletek kimutatták, hogy a triklozán az állatoknál magzatkárosodást okozott. Ezt az eredményt a kozmetikumot gyártó cég irrelevánsnak tartja, és arra hivatkozik, hogy 19 ezer emberen végezték el a fogrém klinikai tesztelését, és nem mutattak ki hasonló károsodást.

A Massachusetts Egyetem professzora, Thomas Zoeller endokrinológus azonban más véleményen van. „Olyan rendszert dolgoztunk ki, amellyel közvetlenül az embereken tesztelhetjük bizonyos termékek hatását. Remek dolog, hogy ezek a tesztek nem mutattak ki káros hatást. Ám óriási a kockázat, ha az állatokon végzett kísérletek mást mutatnak” – nyilatkozta a Bloombergnek.

A portál felidézi, hogy az elmúlt 17 évben újabb állatkísérletek bizonyították a triklozán káros hatását: patkányoknál hormonzavarokat, terméketlenséget okozott. Az FDA igazgató-helyettese, Sandra Kewder azt nyilatkozta: a hatóság nem tervezi az 1997-es döntésük felülvizsgálatát, de az új adatok fényében ezt a lehetőséget sem zárta ki.

A Bloomberg emlékeztet arra is, hogy az Európai Unió 2010-ben megtiltotta az adalékanyag használatát az élelmiszerekkel érintkező termékekben. A triklozánról itt olvashat bővebben.

Kimaradt?