Több támogatást kapnak a gazdák

Nagy Tamás, a mezőgazdasági tárca államtitkára és Tánczos Barna szenátor ismertették Sepsiszentgyörgyön a mezőgazdasági támogatási rendszer átalakulását. A találkozón, illetve az azt követő sajtótájékoztatón, augusztus 11-én, hétfőn kiderült: nő az Európai Unió által nyújtott támogatások mennyisége.

Nagy elmondta, azok a gazdák, akik évi 5000 euró fölötti támogatást kapnak, kizárólag valamilyen formájú jogi személyként tehetik ezt meg. A támogatások szempontjából újdonság az is, hogy kétféle szubvenciót javasolnak: egy alap és egy prémium juttatást. A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az EU-s piacon csak akkor maradhat versenyképes a hazai gazda, ha a termék magas minőségű.

Az alaptámogatás mellett, például fejőstehenek esetében akkor tarthat igényt a gazda további támogatásra, ha a tehén megfelel bizonyos követelményeknek. A szarvasmarha tartók számára kevésbé jó hír, hogy az eddig korlátozott hozamú tejpiacot liberalizálják 2015 tavaszától, így azok az országok, amelyek többletet termeltek tejből, most már korlátok nélkül tehetik ezt (az eddigi gyakorlat szerint a kvótát meghaladó állam büntetést fizetett). Az értékesítés hatékonyságának növelésére is hangsúlyt fektetnének, hiszen Nagy elmondása szerint a hazai tej 75 százalékát vagy a borjak táplálására fordítják, vagy a szomszédoknál esetleg a piacon értékesítik, gyakran nem jogtisztán.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, elmondta: „Nagy Tamás államtitkár és Tánczos Barna szenátor fontos dolgot kezdeményeztek: nekik köszönhetően, a Székelyföldet érintő kérdések nem csak Bukarestben, hanem Brüsszelben is napirendre kerülnek”. Marius Popică prefektus kijelentette: fontos, hogy most kerül terítékre ez a kérdés, hiszen a rendszer 2020-ig nem fog változni, ezért kell most tárgyalni az érintettek igényeiről.

A találkozón elhangzott az is, hogy a támogatások mértéke 2020-ig folyamatosan nőni fog. Az államtitkár hangsúlyt fektet a következetesességre is, hiszen ez a feltétele annak, hogy a gazda előre tervezhet. Ha egy gazdaságban van 10 tehén, ezekkel a támogatásokkal már lehetségessé válik, hogy a gazda eltarthassa családját belőle - hangsúlyozta Tánczos Barna szenátor.

Kimaradt?