Jelentősen nőtt az ipari termelés

Az első fél évben 9,1 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a növekedés 10,4 százalékos volt. A növekedést elsősorban a feldolgozóipar 12,1 százalékkal nagyobb kibocsátása húzta. A villamos-, hőenergia és gáztermelés, illetve - szolgáltatás ugyanakkor 1,9 százalékkal csökkent, a kitermelőiparban is 1,7 százalékkal zsugorodott a termelés.

Júniusban a kiigazítatlan érték szerint 1 százalékkal, a szezonálisan kiigazított érték szerint 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása az előző hónaphoz viszonyítva. A statisztikai intézet csütörtökön már közölte, hogy az az ipari megrendelések 6,6 százalékkal haladták meg a tavaly első fél évit. Az iparvállalatok árbevétele 10,8 százalékkal nőtt a múlt év első hat hónapjával összevetve.

A Nemzetközi Valutaalap 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén. A bukaresti hatóságok hivatalosan 2,2 százalékos növekedést várnak, de nem zárták ki, hogy a bővülés a 3 százalékot is meghaladhatja.

Kimaradt?