Meghiúsult Oltchim-privatizáció: a cirkusznak vége?

Meghiúsult a többségi állami tulajdonban lévő Oltchim vegyipari vállalat privatizációja, mivel a szeptember 21-én lezárult versenytárgyalás nyertese, Dan Diaconescu üzletember-politikus nem írta alá az adásvételi szerződést a kiírásban megszabott tíznapos határidőn belül – közölte Daniel Chiţoiu gazdasági miniszter hétfőn este.

Az OTV bulvár-televízió tulajdonosa 45 millió eurós ajánlattal nyerte meg a Râmnicu Vâlcea-i gyár állami tulajdonban lévő 54,8 százalékos részvénycsomagjára kiírt versenytárgyalást. Victor Ponta kormányfő szerint azonban a politikus-üzletembert csak a médiafigyelem érdekelte, és nem állt szándékában megvásárolni az eladósodott nagyvállalatot.ponta-chitoiu

A vállalat több mint háromezer alkalmazottja már hónapok óta nem kapott fizetést, és hetek óta tüntet a cég irodaháza előtt. Dan Diaconescu azzal hitegette őket, hogy azonnal megkapják elmaradt bérüket, ha a privatizációs hatóság hajlandó az adásvételi szerződésben garanciát vállalni arra, hogy a vételárat bérekre fordítják.

A bulvártévé-tulajdonos hétfőn több zsáknyi készpénzt vett ki egy bankból, és egy páncélozott autóval a gazdasági minisztérium elé vitte a zsákokat, hogy bebizonyítsa: ő adna fizetést a munkásoknak, csak a kormány nem akarja.penzes zsak

 Victor Ponta bejelentette: "vége a cirkusznak", feljelentést tesznek az aukció nyertese ellen, akit okirat-hamisítással és csalással gyanúsítanak.

 A PVC-t és más műanyagtermékeket gyártó Ramnicu Valcea-i vegyipari vállalat évek óta veszteséges, és mintegy 700 millió eurós adósságot halmozott fel. Az Oltchim privatizálására Románia kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal kötött elővigyázatossági hitelmegállapodásában. Az IMF szeptember végéig adott határidőt a bukaresti kormánynak arra, hogy - privatizáció vagy a vállalat felszámolása révén - beszüntesse a veszteséges nagyvállalat pénzelését.

A tüntetések miatt azonban a kormány két hete megszavazta, hogy az Oltchim alkalmazottait fejenként 1400 lejes gyorssegélyben részesítsék, a meghiúsult privatizáció nyomán pedig Victor Ponta miniszterelnök nem a vállalat felszámolását, hanem talpra állítását és egy újabb - leghamarabb 2013 tavaszán lehetséges - privatizációs eljárás beindítását helyezte kilátásba. Ehhez azonban további hitelekre lesz szükség, ezért Ponta szerint a héten a vállalat hitelezőivel kell elsősorban megállapodnia az Oltchim kedden kinevezendő új igazgatójának.dd vulpescu

Az Oltchim az állami vagyonalapnak (AVAS), az Electrica villamosenergia-szolgáltatónak, és három banknak (BCR, Banca Transilvania és CEC Bank) tartozik összesen 700 millió euróval.

Victor Ponta utalt arra is, hogy a "médiacirkusszal" járó sikertelen privatizáció miatt leváltják a privatizációs hatóság elnökét, Remus Vulpescut.

Lakatos: ez pancser munka volt

A számvevőszék tanácsosa, Lakatos Péter volt parlamenti képviselő szerint a kormány és a privatizációs hatóság „pancser munkát” végzett az Oltchim privatizációjának kiírásakor. A gazdasági szakértő nem érti, hogy miért változtattak a versenytárgyalás Nemzetközi Valutaalappal egyeztetett, eredeti feltételein.

„Számomra felfoghatatlan módon Pontáék nem gondolták ezt végig. Mielőbb privatizálni akarták az Oltchimet, hogy eleget tegyenek az IMF elvárásainak és megkaphassák a kölcsön következő részletét. A hozzá nem értésük miatt történhetett ez az egész cirkusz” – magyarázta.Lakatos

Lakatos szerint a kiírás legnagyobb hibája az volt, hogy nem szögezték le egyértelműen: a nyertesnek a versenytárgyalást követő tíz napon belül ki kell fizetni a vételárat és alá kell írni a szerződést. Ezáltal a privatizációs hatóság lehetővé tette, hogy „egy ilyen minden hájjal megkent fickó, mint Dan Diaconescu” az Oltchim megmentőjének szerepében tetszeleghessen.

 „Dan Diaconescu ezt kigondolta: 10 ezer eurót fizet a tenderfüzetért, 130 ezret garanciaként, s ezért a pénzért heteken keresztül róla beszél a sajtó a választások előtti hetekben” – magyarázta Lakatos. Szerinte Dan Diaconescu büntetőjogi felelőssége csak akkor merülhet fel, ha a versenytárgyaláson olyan dokumentumokkal jelentkezett, amelyeknek nincs fedezetük.

Lakatos szerint hiba volt a privatizációs hatóság részéről az is, hogy külön kínálták vételre a részvénycsomagot és külön a vállalat adósságait. „Jobban át kellett volna gondolni ezt az egészet” – jelentette ki.{loadposition metamorf}

Kimaradt?