Diósi László: rossz éve van a román gazdaságnak

Rossz éve van a román gazdaságnak, de Románia ennek ellenére vonzó célpont lehet a befektetők számára - nyilatkozta az MTI-nek Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója.

Várakozások alatti első félév

A Romániai Magyar Üzleti Egyesület elnöki tisztségét is betöltő Diósi László egy kolozsvári üzleti konferencián tartott előadást a román gazdaság 2012 első fél évében kialakult helyzetéről. Diósi az MTI-nek elmondta, Románia gazdaságának az alapjai nem változtak az elmúlt időszakban. Úgy vélte, ezek a fundamentumok Romániát továbbra is vonzó gazdasági célponttá teszik; továbbra is megvannak azok a gazdasági lehetőségek, amelyeket akár a magyarországi befektetők is kihasználhatnak.

Diósi László szerint a pozitív alapok ellenére az első fél év a várakozások alatt alakult. Az év elején a kegyetlen tél, a hó miatti bénultság, a hatalmas fűtésszámlák terhelték a gazdaságot. Később a szárazság, a mezőgazdaság rossz éve alakította kedvezőtlenül a számításokat.otpbank

Az OTP Románia vezérigazgatója elmondta, a külső tényezők mellett a politikai bizonytalanság is rányomta a bélyegét a román gazdaságra. A gyengülő lejen keresztül több gazdasági probléma is a felszínre került. Megjegyezte, Romániában nagyon sok ár eleve euróban van meghatározva, ezért a gyengülő lej azonnali inflációs nyomást gyakorol.

Több gazdasági döntést elhalasztottak

Diósi László szerint az önkormányzati és parlamenti választások évében az is megfigyelhető volt, hogy megannyi gazdasági döntést elhalasztottak. "Sok külföldi befektető inkább visszalépett a bizonytalan piaci helyzet miatt, mások a választások utánra halasztották a döntéseiket" - ecsetelte a vezérigazgató.

Az OTP Románia vezérigazgatója ugyanakkor megjegyezte, arra számít, hogy a választások után stabilizálódnak az állapotok, és jövőre egy sokkal kedvezőbb gazdasági helyzet alakul ki.

Az MTI kérdésére, hogy a romániai vasúti teherszállítási társaság, és a román légitársaság év végére tervezett privatizációjában részt tudnak-e venni magyar cégek, Diósi László úgy vélekedett, a romániai nagyprivatizációban elsősorban beszállítóként vagy tanácsadóként van keresnivalójuk a magyar cégeknek.{loadposition otp}

Kimaradt?