Csökkennek a reálbérek Szlovákiában is

Tavaly és az idei első félévben ugyan emelkedtek Szlovákiában a nominálbérek (az országos átlag 2011 végén 786 euró volt), ám az infláció mértéke mindkét esetben gyorsabb volt, ezért a reálbérek visszaestek, és jövőre is csak minimális javulásra van esély. Tavaly 1,3 százalékkal csökkentek a reálbérek, 2012 második negyedévében pedig további 2 százalékkal, írja a Napi Gazdaság.

Az év második felében sem lesz jobb a helyzet, mivel a szlovák banki elemzők konszenzusa szerint az ősz és a tél folyamán a legfontosabb élelmiszerek 6-8 százalékkal drágulhatnak 2011 hasonló időszakához képest.

Eva Sadovská, a Postová Banka elemzője úgy látja, a stagnáló ágazatokban "rendkívül gyenge a munkavállalók alkupozíciója, ami a magasabb bérek kiharcolása terén fontos. Már az is kérdéses, hogy egyáltalán futja-e jutalmakra."

Jövőre ugyan nagy valószínűséggel a mostani 327 euróról 337 euróra emelkedik a minimálbér, ám ez viszonylag kevés munkavállalót érint, habár minden nyolcadik szlovák alkalmazott havi 400 eurónál kevesebbet keres (ezen belül a kelet-szlovákiai Eperjes megyében a munkaviszonyban levők 20 százaléka).

Kimaradt?