Újrakezdték a tüntetést az Oltchim alkalmazottai

Az Oltchim mintegy 600 alkalmazottja újrakezdte a tüntetést szerdán reggel Râmnicu Vâlcean, a kombinát udvarán. Az akció négy órát tartott. A tiltakozók azt mondták: csak akkor hagyják abba véglegesen a sztrájkolást, ha megkapják az elmaradt béreiket és újraindul a termelés. A tüntetők a délelőtt folyamán egy csoport fiatallal is összetűzésbe kerültek, akiket a társaság alkalmazottainak véltek, és akik "Az Oltchim nem OTV" feliratú bannerekkel vonultak ki a helyszínre.

Az sztrájkoló alkalmazottak "Ne hazudjatok nekünk!", "Tolvajok, tolvajok!" és "Jöjjön Roibu" szövegeket skandálva hurrogták le a régi vezetőséget. Corneliu Cernev, a tüntetők vezetője elmondta: szerda délután tárgyalóasztalhoz ülnek a gazdasági minisztérium és Dan Diaconescu képviselői, akitől azt kérik: bizonyítsák be, hogy megvannak a cég átvételéhez szükséges alapjaik. Ha ezt nem tudják felmutatni október 1-ig, az Oltchimet adminisztratívan és jogilag is átszervezik.49104

Dan Diaconescu, a múlt pénteki versenytárgyalás győztese ugyanis nem írta alá hétfőn az Oltchim privatizációs szerződését a vegyipari vállalat állami tulajdonban lévő részvénycsomagjára.

Ha a szerződést továbbra sem írják alá, a vállalat hitelezői jövő hétfőtől nem kérhetik az adósságaik törlesztését, továbbá az Oltchim újraköti szerződéseit a nyersanyagot és más szolgáltatásokat biztosító cégekkel. A bankok már nem halmozzák tovább az adósságokat, a pénzeket a termelés újraindítására fogják fordítani.

"Adósságok nélkül fogjuk folytatni a munkát, minket az állam hozott ebbe a helyzetbe, nem mi halmoztuk a tartozást. Eljöttünk, és tettük a dolgunkat, nem ültünk potyára" - fogalmazott Cernev. Hozzátette: az Oltchim alkalmazottai a következő napokban is minden reggel 8-tól sztrájkot tartanak.

"Mi nem a gazdasági minisztérium vagy a kormány ellen tüntetünk, akik reméljük, hogy megoldják az Oltchim problémáit. Meglátjuk majd, mi történik október 1-je után, ameddig Dan Diaconescunak alá kell írnia a privatizációs szerződést” -  közölte a tüntetők vezetője. Rámutatott: ha nem változik a helyzet, a tiltakozók drasztikusabb eszközökhöz folyamodnak. “Ha Diaconescu nem írja alá a szerződést, kár volt az időpocsékolásért, de ha jövő hónaptól nem változik semmi, Bukarestben fogunk tüntetni” -  nyilatkozta Cernev.

Kimaradt?