kkv

Svájci-román támogatás kis- és középvállalatoknak

A romániai kis- és középvállalatok tevékenységét támogatja az a román-svájci program, amelyet kedden ismertettek a vállalkozóknak Marosvásárhelyen a Grand Hotel konferenciatermében.

Török Csaba, a Kis- és Középvállalatok Szövetségének Maros megyei elnöke, valamint Ramona Ivan, a CEC Bank bukaresti igazgatója ismertette röviden a lehetőséget, amelyet a program nyújt a vállalatok fejlesztésére.

A kis- és középvállalatok támogatására indított román-svájci program összköltségvetése 28,5 millió svájci frank. Ennek 70 százaléka, vagyis 20 millió frank svájci, míg 30 százalék, azaz 8,5 millió frank román hozzájárulás. Simona Sfetcu a program részletes ismertetésekor elmondta azt is, hogy legtöbb 100 ezer svájci franknak megfelelő lej igényelhető nagyon előnyös feltételekkel, a visszafizetés ideje 5 év. A kis- és középvállalatok országos szövetségének főtanácsosa elmondta azt is, hogy ez az összeg a 2014-2019 közötti időszakban áll a vállalkozások rendelkezésére.

Négy nagy tevékenységi területet fed le a program. Támogatja a termelést, kivéve az alkohol- és dohánytermékek, valamint az kőolajfinomításból származó termékek előállítását. A másik nagy terület, amelyre támogatást igényelhetnek a vállalkozások, az az egészségügyi jellegű szolgáltatások, a humán egészség és a szociális tevékenységek. A harmadik ágazat az idegenforgalom, amelynek keretében a szálláslehetőségek fejlesztése, az étkeztetés és a szervezés számíthat támogatásra. A negyedik nagy ágazat, amely igényelheti a támogatást, az az elektromos áramfogyasztás, illetve az ahhoz kapcsolható felszerelések kereskedelmi forgalmazása.

Azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek legkevesebb egy éves tevékenységre tekintenek vissza a négy ágazat valamelyikében. A pályázó cégnek nem lehet adóssága az állammal szemben, tervet kell készíteni a megpályázott pénz felhasználására, valamint meg kell felelnie a bank által előírt elvárásoknak, ugyanakkor nem indult ellene csődeljárás, nincs átszervezés alatt, nem függesztette fel ideiglenesen, vagy véglegesen a tevékenységét.

Kimaradt?