Ennyivel olcsóbb az áruházlánc a sarki boltnál

A számok azt mutatják, hogy mintegy 10 százalékkal kevesebbet költhet az, aki a sarki bolt helyett az áruházláncokban vásárol. Felmérésünkben egy kolozsvári hipermarket és a körülötte, kb. 500 méteres sugarú körben található kisboltok árait hasonlítottuk össze.

Divat szidni a multikat, ám a hazai piackutatási adatokból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: évről-évre nő azoknak a vásárlóknak az aránya, akik a sarki vegyesboltok képviselte hagyományos kiskereskedelemtől átpártolnak az áruházláncokhoz. Bár a jelenség oka részben a hiper- és szupermarketek, diszkont- és cash&carry áruházláncok agresszív reklámkampányaiban keresendő, az sem elhanyagolható tényező, hogy ezek valóban alacsonyabb áron kínálják termékeiket, mint a hagyományos ABC-k.

Felmérésünk során egy kolozsvári hipermarket és a körülötte, kb. 500 méteres sugarú körben található kisboltok árait hasonlítottuk össze, 15, gyakran vásárolt terméket véve alapul.

A 13 féle élelmiszer közül egyetlen egy, a tojás volt olcsóbb a hagyományos kereskedelmi egységben, ahol tíz darabot 5 lejért lehetett megvásárolni, míg a multinál 5,63 lejbe került. A helyzetet árnyalja azonban, hogy előbbinél nylon zacskóban, míg utóbbinál tojástartóban kapja kézhez az árut a vásárló. Az összes többi terméket érdemesebb áruházban megvásárolni, mint kisboltban. A legnagyobb arányú, több mint 30 százalékos különbség az Unisol étolaj árában mutatkozott, a hipermarketben 5,44 lejbe, míg a boltban 7,50 lejbe került.

Az áruházban egy liter 3,5 százalékos zsírtartalmú napolact tej 5,15 lejbe, 900 gramm Albalact tejföl 12,22, egy Napolact vaj 6,10 , egy doboz Hochland kockasajt 4,80, 1 kg Băneasa nullás liszt 2,25, 1 kg Deroni rizs 5,13, 1 kg Mărgăritar kristálycukor pedig 3,40 lejbe került. Ugyanazen termékekért az ABC-ben 5,90, 12,22, 7,00, 4,90, 2,30, 5,19 és 4,20 lejt kértek el. A dobozos Csíki sörért és a negyed kilós Jacobs kávéért szintén többet kellett fizetni az ABC-ben mint a multinál, 2,80 és 9,99 illetve 2,49 és 9,21 lejt. Az áruházban 1,69 lejért vesztegették az ókrumpli kilóját, míg a piacon 2 lejbe, a zöldséges boltban 2,50 lejbe került. A karaj kilóját a multi 20,95 lejért mérte, a közeli mészárszékben azonban 22,40 lejt kértek érte.

Rosszabbul járunk akkor is, ha tisztálkodási termékekért és mosószerért a sarki boltba szaladunk le ahelyett, hogy nagybevásárláskor szereznénk be őket. A 2 kg-os Ariel 22 lej, a Colgate Total fogkrém 8,60 lej, a Dove szappan pedig 3,50 lej volt, szemben az áruház 20, 8,04 és 2,99 lejes áraival. A teljes kosár ára a hipermarketben 115,49 lej, a kisboltban pedig 127,28 lej, ami kb. 10 százalékos különbséget jelent az előbbi javára.

Ha egy hónapban 1 000 lejt költünk általános fogyasztási javakra, akkor mintegy 100 lejt spórolhatunk meg, ami nem elhanyagolható tétel egy átlagos romániai család költségvetésében. Mivel a felmérésben kizárólag olyan termékeket vizsgáltunk melyek nem voltak promócióban, az árleszállításokat figyelemmel kísérők akár ennél nagyobb arányú megtakarítást is elérhetnek.

Előnyök, hátrányok

A multik ellen szólhat az, hogy a médiában rendszeresen jelennek meg cikkek arról, az áruházak átcímkézve próbálnak meg értékesíteni lejárt szavatosságú termékeket, ám boltokban is lehet látni nem éppen étvágygerjesztő kinézetű felvágottat, lehet érezni gyomorforgató szagot a húsos pult környékén.

A hagyományos vegyesboltok aduja a közelség, hiszen gyakran csak a szomszéd tömbházig kell elsétálni, ha vásárolni akarunk, míg az áruházak a gazdag kínálattal csábítanak, ami nagy előny, ha ragaszkodunk bizonyos termékekhez vagy márkákhoz. A multik árubősége ugyanakkor veszélyes is, mert arra csábít, hogy többet vásároljunk, mint amennyire szükségünk van.  

 

Kimaradt?