Jó húzásnak bizonyult a kenyér áfájának csökkentése

Hat hónap alatt 150 ezer tonnával több sütőipari termék után fizettek adót a gyártók, az árak pedig átlagosan 12 százalékkal csökkentek a tavalyi áfacsökkentés eredményeként.

25 százalékkal szorult vissza a feketegazdaság a sütőiparban azt követően, hogy 2013 szeptember 1-i hatállyal a sütőipari termékek és –alapanyagok általános forgalmi adóját 24 százalékról 9 százalékra csökkentették, jelentette be Aurel Popescu, az ágazati munkáltatók érdekvédelmi szervezete, a Rompan elnöke. „Hat hónap leforgása alatt 150 ezer tonnával nőtt a hivatalosan forgalomba hozott termékmennyiség. Így egyrészt több adó folyt be az államháztartásba, másrészt pedig a hivatalosan előállított termékek minőségileg megbízhatóbbak, mint a feketegazdaságból származók” – nyilatkozta a Rompan vezetője.

Aurel Popescu hangsúlyozta, hogy bár az áfacsökkentés egyértelműen sikeres lépésnek bizonyult, még rengeteg a tennivaló, ugyanis az előzetes célkitűzés a feketegazdaság 50 százalékos visszaszorítása volt hat hónap és 80 százalék nyolc hónap leforgása alatt. A legpesszimistább becslések szerint korábban az ágazat forgalmának 80 százaléka feketén zajlott, ami éves szinten hozzávetőleg 1 milliárd lejes adókiesést jelentett az államnak. A Rompan elnöke azt is elmondta, hogy a sütőipari termékek ára átlagosan 12 százalékkal csökkent.

A rendszerváltáskor egy átlagos romániai lakos évi 136 kg kenyeret fogyasztott, ami azóta folyamatosan csökken, jelenleg 98,1 kg az egy főre jutó átéagfogyasztás. A csökkenő tendencia ellenére a hazai fogyasztás még mindig lényegesen magasabb a 78 kg-os európai átlagnál.

Egy hónappal korábban Ioana Petrescu pénzügyminiszter leszögezte, a kormány a sütőipari tapasztalatok alapján dönt majd arról, hogy mérsékli-e más élelmiszerek áfáját. „Ha az eredmények nagyon jók lesznek, akkor az adócsükkentést kiterjesztjük a húsra, a gyümölcsökre és a zöldségekre is” – nyilatkozta Ioana Petrescu.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?