Utánanéztünk: olcsóbb a kenyér, de nem mindenhol

A sütőipari nagyvállalatok többsége 11 és 18 százalék közötti mértékben csökkentette a termékei árát azt követően, hogy szeptember 1-i hatállyal a kormány 24 százalékról 9-re mérsékelte a kenyér, a kifli és a perec áfáját, derül ki a Ziarul Financiar hétfőn elvégzett elemzéséből. A gazdasági napilap munkatársai a legnagyobb árcsökkenést az Erdély-szerte is forgalmazott félkilós Vel Pitar kenyérnél tapasztalták, melyet szombaton még 2,99 lejért árultak, hétfőn azonban, ugyanazokban boltokban már csak 2,45 lejt kértek érte.

A hiper- és szupermarketekben, valamint a diszkontáruházakban kivétel nélkül olcsóbban kell hogy forgalmazzák az áfacsökkenésben érintett pékárukat, ugyanis a nagy Kereskedelmi Hálózatok Romániai Egyesülete (AMRCR) egyezményt írt alá a Mezőgazdasági Minisztériummal és a sütőipari munkáltatók szakmai szervezetével, a Rompannal, melynek értelmében a kenyér, a kifli és a perec árát szeptember 1-től 15 százalékkal csökkentik. „Az áruházláncok a termékek nettó árát alkudják ki a beszállítóknak, amihez automatikusan hozzáadódik az áfa. Ebből adódóan nem kérdéses az árcsökkenés, ha csökken az áfa” – nyilatkozta Alexandru Vlad, a Selgros ügyvezető igazgatója.

A nagyváradi Nagy Pékségben szintén csökkentették az árakat. A cég egyik munkatársának elmondása szerint múlt héten még 24 százalékos áfát számoltak rá a 3,07 lejes alapárra, s így 3,80 lejért adtak egy kiló fehér kenyeret, hétfőtől azonban már csak 9 százalékot, s így ugyanaz a termék már csak 3,35 lejbe kerül. A termékeit saját boltjain keresztül értékesítő kolozsvári Panemar pékség nem vitte lejjebb az árakat, hétfőn a szimpla bagett éppúgy 3,50 lejbe, a mexikói és az olajbogyós bagett pedig 4 lejbe került. mint az áfaváltozás előtt.

A sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékség ellenben nem trükközött, a vezértermékének számító kétkilós pityókás kenyeret 9 lej helyett hétfőtől 8 lejért árusítják. Diószegi László tulajdonosnak van tudomása olyan bukaresti pékségről, amely augusztus utolsó napján drágított, hogy szeptemberben változatlan áron adhassa a termékeit, ám véleménye szerint ez a hozzáállás Erdélyre nem jellemző. „Nálunk még becsületesek az emberek” – mondta a maszol.ro-nak vállalkozó. Információi szerint a viszonteladók 90 százaléka olcsóbban adja a kenyeret, s úgy véli, hogy amelyek kitartják a korábbi árakat, vevőket fognak veszteni. A Diószegi Pékséget egyébként nem igen érinti a kormány intézkedése, mivel importból származó, tehát áfamentes lisztből dolgozik.

Dragoş Frumosu, az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetségének elnöke úgy tudja, hogy az áruházláncok és a pékségek mintaboltjainak túlnyomó többsége csökkentette a kenyér árát, azonban a többi kiskereskedő esetében ez nincs feltétlenül így. Az érdekvédelmi szervezet vezetője reméli, hogy, mivel nem létezik olyan törvény, mely arra kötelezné a kereskedőket, hogy áfacsökkentés esetén olcsóbban adják az érintett termékeket, a vásárlók fogják büntetni a korábbi árakat kitartó boltokat azzal, hogy nem vásárolnak ott. „Az áraknak már csak azért is csökkenniük kellene, mert a sütőipari alapanyagok ára jelenleg mintegy 40 százalékkal alacsonyabb mint tavaly” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Dragoş Frumosu.

Véleménye szerint az magyarázhatja egyes pékségek ragaszkodását az áfacsökkentés előtti árakhoz, hogy miután a kormány 2010-ben 24 százalékra emelte az áruforgalmi adót, az élelmiszerek eladása 20-25 százalékkal visszaesett, sok gyártó minimális haszonkulccsal volt kénytelen dolgozni, s most megpróbálják ezt kompenzálni. „Sajnálni azért nem tudom őket, mert egyrészt csökkentek az alapanyag árak, másrészt pedig az ágazatban nyomorúságosak a fizetések” – mondja a szakszervezeti elnök, hozzátéve, hogy valamennyi élelmiszer áfáját 9 százalékra kellene csökkenteni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?