Ennyit fizettek a háromszékiek az államkasszába

Az első negyedévben 168,37 millió lej adót fizettek a háromszékiek az államkasszába, derül ki a Pénzügyi Hivatal (ANAF) szerdán nyilvánosságra hozott adataiból.

A január és március közötti időszakban Kovászna megyéből befizetett adók a pénzügy országos bevételének 0,8 tized százalékát jelentik. A háromszékiek tavaly egész évben 679,93 millió lej fizettek a közkasszába.

Az elemzés szerint Kovászna megyében 4 832 aktív vállalkozás van, 36 százalékuknak nők a tulajdonosai vagy részvényesei, illetve a cégek 31 százalékát vezetik 39 év alattiak. A pénzügy adatai szerint az idei év első két hónapjában négy olyan céget jegyeztek be, amelyeknek külföldiek a tulajdonosai, ezek törzstőkéje összesen mindössze 153 euró. Tavaly Háromszéken 30 külföldi tőkéjű cég alakult meg, ezek alaptőkéje összesen 7670 euró volt.

A Kovászna megyei vállalkozások többsége faiparban, mezőgazdaságban, textiliparban, élelmiszeriparban és építkezésben tevékenykedik. A pénzügyi elemzés arra is rámutat, hogy Háromszék ipari termelése az elmúlt esztendőben 3 százalékkal csökkent, miközben az országos átlag 7,8 százalékkal növekedett. Ezzel szemben a háromszéki ipar pénzügyi forgalma 8,15 százalékkal nőtt, miközben az országos átlag 4,7 százalékos növekedést mutatott. 

Kimaradt?