A gabona mentette meg a kereskedelmi mérleget

A jó gabonatermésnek köszönhetően húsz deficites év után ismét pozitív szaldós lett Románia mezőgazdaságitermék-kereskedelme, 2013-ban az export értéke 324 millió euróval haladta meg az importét. Románia 2012-ben még 745 millió eurós deficitet könyvelhetett el.

1994 óta először tavaly történt meg, hogy a Romániából kivitelre került mezőgazdasági termékek értéke meghaladta az importot. 2013-ban mintegy 5 milliárd euró értékben exportáltunk mezőgazdasági termékeket, 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg az import csak 2,4 százalékkal nőtt. Ennek köszönhetően 324 millió euróval volt több az exportbevétel, mint a behozatallal járó kiadás, ami annál is inkább figyelemreméltó eredmény, hogy 2012-ben még 745 millió eurós deficitet könyvelhettünk el.

A Mezőgazdasági Minisztérium adatai szerint az EU-ba irányuló kivitel 10,9 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban, az Unión kívüli államokba történő export pedig látványosan, 72,4 százalékkal ugrott meg. Ennek ellenére még mindig az Európai Unió a mezőgazdasági termékeink fő célállomása, az export 58,4 százaléka irányul ide, míg az importnak mintegy 80 százalékát szerezzük be Uniós tagállamokból.

A tavalyi kitűnő eredmény elsősorban a jó gabonatermésnek tudható be: búzából kétszer annyit exportáltunk mint 2012-ben, 4,77 millió tonnát, 433,6 millió euró értékben, kukoricából 134,5 millió euróval, árpából pedig 69,6 millió euróval adtunk el többet.

A legnagyobb hazai mezőgazdasági exportőrök szinte kivétel nélkül multinacionális óriásvállalatok. Az Országos Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a listát az Alfred Toepfer International vezeti, mely nyersanyagokat exportál, majd a dohányárú gyártó Philip Morris következik.

Az első 15-ben még két dohányipari konszern van, a British American Tobacco és a JTI, valamint három étolaj gyártó, az Expur, a Cargill és a Bunge, igaz, a két utóbbi aktív a mezőgazdasági alapanyagok piacán is. A feldolgozott mezőgazdasági termékek közül dohányáruból, húsból és felvágottból, valamint napraforgó étolajból exportáltunk tavaly a legtöbbet.

 

Kimaradt?