Megnyílt az ország legnagyobb turisztikai vására

Megnyitotta kapuit Románia legnagyobb turisztikai vására, amelyen 24 ország, köztük Magyarország is képviselteti magát.

A március 13-16. között nyitva tartó vásáron 280 cég kínálja szolgáltatásait. Soós Júlia, a Magyar Turizmus Zrt. romániai képviselője az MTI-nek elmondta: Magyarország tizenöt éve részt vesz a vásáron, 2006 óta Románia a magyar turisták 10 legkedveltebb célpontjai között szerepel. Tavaly 30 ezer látogatója volt a vásárnak, az idén is ugyanennyit remélnek - tette hozzá.

Nyolc magyarországi szolgáltató mutatja be kínálatát a bukaresti vásáron. Kelet-Magyarország hangsúlyosabban képviselteti magát, de Budapest is kiemelt helyen szerepel. A romániai vendégek közül a legtöbben a gyógy- és a wellness-lehetőségeket keresik. Rámutatott: Hajdúszoboszló már márkanév az erdélyi vendégek körében, de Bukarestben is egyre többen érdeklődnek az alföldi fürdőváros iránt.

 A főváros szintén népszerű, hiszen a legtöbb román vendégéjszakát Budapesten és környékén számolták. Ez utóbbi részben annak köszönhető - magyarázta -, hogy a fővárosnak erős a tranzitforgalma, a Nyugat-Európába oda-visszautazó román állampolgárok pedig gyakran megállnak egy-két napra.

Nő a román turisták száma

 A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a román állampolgárok magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakáinak száma 410 ezer volt 2013-ban, de nagyon magas a magán szálláshelyeken megszállók száma is, amiről nincs hivatalos kimutatás - mondta Soós Júlia.

 Hozzátette: 2006 óta folyamatosan nő a romániai turisták száma Magyarországon, a 2008-as gazdasági válság visszafogta a növekedést, így előbb stagnálást, majd 1-2 százalékos emelkedést jegyeztek. 2013-ban minimálisan csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest, ami azzal is magyarázható, hogy az utazási szokások megváltoztak, így a négy-öt csillagos szállodák vendégei közül sokan átvándoroltak magánszállásokra - magyarázta a Magyar Turizmus Zrt. romániai képviselője.

Kimaradt?