Csődveszély fenyegeti Ukrajnát a Standard & Poor’s szerint

A befektetésre már nem ajánlott kategórián belül még mélyebbre minősítette vissza Ukrajna szuverén devizaadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy hacsak a helyzet nem javul jelentősen, Ukrajna valószínűleg nem lesz képes törleszteni a devizában fennálló államadósságát.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását az eddigi „CCC plusz”-ról egy fokozattal “CCC”-re rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A „CCC” osztályzati sáv már rendkívüli fizetési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Rontott a Moody’s és a Fitch is

A Standard & Poor’s január 28-án – a nemzetközi hitelminősítők közül másodikként – sorolta át ebbe a kategóriába Ukrajna szuverén adósosztályzatait, akkor „CCC plusz” osztályzatot megállapítva a hosszú futamú ukrán devizaadósságra. A cég ezt a besorolást rontotta pénteken még tovább egy fokozattal.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja, a Moody’s Investors Service már tavaly ősszel ebbe a kategóriába sorolta át Ukrajnát, az addigi “B3″-ról egy fokozattal “Caa1″-re rontva Ukrajna államkötvény-osztályzatát. A Moody’s február 1-jén szintén tovább rontotta az ukrán besorolást, “Caa2″ szintre, amely a másik két nagy hitelminősítő módszertanában az S&P által pénteken megállapított “CCC”-nek felel meg.

A harmadik nagy hitelminősítő, Fitch Ratings egy héttel később rontotta ugyanerre a szintre Ukrajna szuverén adóskockázati besorolását.

Kimaradt?