Antal Árpád szerint lenne jobb megoldás banki hitel kapcsán

Populista és gazdaságellenes intézkedésnek tartja Antal Árpád a kormány tervét a banki hiteleket törlesztő személyek támogatására. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint igazságtalan, hogy a kormány az adófizetők pénzéből több milliárd lejjel segítené a bankokat. Az intézkedés ugyanis nem a rászoruló embereken segítene, hanem mindössze egy kommunikációs lufi, magyarázta Antal Árpád, aki rámutatott, hogy a banki hitelek törlesztő részleteinek nagyobbik része a kamat és kisebbik hányada a részlet, és mivel az állam csak a részlet felét vállalná át, az a rászorulókon nem segítene.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a kormány azért rukkolt elő ezzel a populista tervvel, mert megijedt az RMDSZ törvényjavaslatától, amit egyébként több párt parlamenti képviselője is támogatott, és arról szól, hogy a devizahitelesek kérésére a bankok kötelesek lennének átváltani a valutában megkötött hitelt lej alapú hitelre, mégpedig a hitelszerződés megkötésének idején érvényben lévő valutaárfolyam szerint.

Antal Árpád szerint az árfolyamváltozásokból is a bankok profitáltak. Példaként említette, hogy ha valaki svájci frankba vette fel a hitelét, akkor abban fizeti vissza azt, miközben a bankok már régen visszaváltották lejre a valuta hiteleiket, és az összes veszteséget is az emberekre terhelték.

Antal Árpád bejelentette, hogy javaslatára az RMDSZ-es honatyák a napokban benyújtják azt a módosító indítványt, mely lehetőséget adna az önkormányzatoknak, hogy a bankok által elárverezett lakásokat, csomagban, egyszerre vásárolhassák meg, viszont benne hagynák a bajba jutott lakókat, akiknek így nem okozna traumát a költözés.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint fogadóóráin egyre több ilyen elkeseredett ember kér segítséget. Jelenleg gondot okoz, hogy törvény szerint nem adhatnak szociális lakást olyanoknak, akiknek 1989 után volt tulajdonában lakás. Szerinte módosítani kellene az erről szóló törvényt, hogy az önkormányzatok által felvásárolt lakásokba, bérért cserébe maradhassanak ott a lakók.

Antal Árpád szerint ezek a családok vannak a legnehezebb helyzetbe, hiszen a bankok elárverezik lakásaikat, ők az utcára kerülnek, de nem kaphatnak szociális lakást, és újabb hitelt sem kaphatnak újabb lakás vásárlására. A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: Székelyföldön nem olyan méretű a hitelelmaradás problémája, mint például a dél-romániai vagy moldvai megyékben, ezért az általa javasolt törvénymódosítás az egész országban nehéz helyzetbe került hiteleseken segítene.

Kapcsolódók

Kimaradt?