Sajt, sonka, tojás és zöldség a Webkamrából

Több erdélyi településen, így már Marosvásárhelyen is egyre többen csatlakoznak az egészséges táplálkozás mozgalomhoz, és csak ismert forrásból, őstermelőtől, mesterséges tápanyagok és rovarirtók használatát mellőző gazdától szerzik be az alapélelmiszereket, vagy a már feldolgozott termékeket. A Fókusz Öko Központ Webkamrája két éve szolgálja ki fogyasztókörét.

Kézműves sajtok havi rendszerességgel

Füstölt és penészes, dióval, fokhagymával, zöldfűszerekkel, csípős paprikával, borssal fűszerezett, érlelt, különböző kultúrájú, hagyományosan malomkerék-formájú, vagy darázsfészekre hasonlító, kifli-szerű, ránézésre leveles tésztára emlékeztető sajtok, vaj, gyümölcsös joghurt, dióval, áfonyával és mézzel ízesített orda, túró, tejföl kapható egy hónapban egyszer Marosvásárhelyen a Fókusz Öko Központ székhelyén.

A Webkamra program jóvoltából jön Homoródalmásról Sándor Eszter és férje házi készítésű, a család által előállított alapanyagokból készített termékekkel a többnyire állandó vevőkörét szolgálja ki havi rendszerességgel.

Péntekenként, koradélután már gyülekeznek az emberek az ökoközpontnál, aztán a termelők pontban négykor megkezdik a sajtok és egyéb tejtermékek kimérését. Fél kiló ebből, egy kiló abból, egy doboz tejföl, egy doboz vaj, csemege a gyerekeknek – nagyjából mindenki így vásárol.

Bio zöldség a Nyárádmentéről

Két éve, amióta elindult a Webkamra program, Molnár-Sántha Ágnes innen szerzi be családja számára a tejterméket és a zöldséget is. „Amikor elindult a program, Facebookon kerestük a hozzánk csatlakozókat, hogy legalább húszan legyünk, ugyanis ekkora vevőkörre van szüksége egy gazdának” – magyarázza a többgyerekes édesanya, aki hetente jön az úgynevezett kosárért, amelynek értéke 20 lej, és télen is 4-5 féle zöldséget tartalmaz.

A zöldségeket a Nyárádmentén termesztik megbízható termelők, bio módszerrel. „Húst és hústermékeket nem tudok, hogy valaki készítene, ezért faluról, szintén megbízható helyről vásárolom a tyúkot, a tojást” – mondja Ágnes, hozzátéve, hogy amióta gyereke van, nagy hangsúlyt fektet a család egészséges táplálására.

Nem vásárolnak bolti felvágottat

Egyre több azoknak a családoknak a száma, akik nem vásárolnak felvágottat, kerülik a kereskedelemben kapható kolbász, szalámi, virsli fogyasztását. L. Gabriella családja disznót vág, falusi gazdától vásárolja meg, helyi mészárossal dolgoztatja fel a sertést, és egy marosvásárhelyi füstölőben véglegesíti a kolbászok, sonkák, oldalasok zamatát.

A 120 kilogrammos sertést 1100 lejért vásárolták meg, abból szalonna, kolbász, véres- és májas hurka készült, tepertő, zsír, meg persze hús, ami a fagyasztóban kapott helyet. „Amikor nem vágunk disznót, akkor is mi töltjük a kolbászt” – magyarázza a családanya, aki a minimálisra csökkentette az élelmiszerek bolti beszerzését.

A szilvalekvár készüljön szilvából!

Míg a gyártók számára törvénnyel próbálják szabályozni azt, hogy például a szilvalekvár legalább 53 százalék szilvát tartalmazzon, addig a házi készítésű befőttek, kompótok száz százalékosan gyümölcsből készülnek. „Akit érdekel, hogy mit eszik a családja, annak a kamrájában ott sorakoznak a saját befőzésű lekvárok, savanyúságok, a különböző gyümölcs- és zöldségkészítmények” – vallja Varga Enikő, aki a piacon vásárolt alapanyagokból főz be télire.

A Webkamra kosaras rendszere 15-20 vásárlót szolgál ki állandóan – válaszolja érdeklődésünkre Pál Csaba, a program vezetője, aki a közösség által támogatott mezőgazdaságról is beszél. Tájékoztatása szerint az interneten követhető a kínálat, a gazdák ott népszerűsítik termékeiket, amelyet aztán a vevőnek igény szerint beszállítanak. Az internetes oldalon a heti zöldségkosárra is lehet jelentkezni, de a havi sajtvásárra is, amely legközelebb február közepén várja a vevőit. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?