Nő a vagyoni egyenlőtlenség az amerikaiak szerint

 Az amerikaiak többsége szerint növekszik a vagyoni egyenlőtlenség az Egyesült Államokban, de abban nincs egyetértés, hogy mit lehet tenni ez ellen - derül ki a Pew Research Center (PRC) legújabb országos felmérésből.

A PRC felmérése alapján a megkérdezettek 65 százaléka szerint nagyobb lett a különbség a gazdagok és a szegények között az elmúlt 10 évben. Ezzel a republikánusoknak és a demokratáknak is több mint 60 százaléka értett egyet.

Nagy különbség volt viszont a két amerikai szavazótábor között abban, hogy hogyan kellene megoldani ezt a problémát. A demokraták 90 százaléka szerint a kormányzatnak kellene tennie valamit, ám a republikánusoknak csak 45 százaléka osztotta ezt az álláspontot.

A szegénység kormányzati eszközökkel való csökkentését a demokraták 93 százaléka és a republikánusok 64 százaléka támogatná, de míg a demokraták 67 százaléka szerint az államnak sokat kellene tennie, addig csak a republikánusok 27 százaléka gondolta ugyanezt. A demokraták és a republikánusok közötti különbség a kormányzati fellépés hatékonyságának eltérő megítéléséből fakad. A republikánusok sokkal kevésbé bíznak benne, hogy az államnak megvan a képessége az egyenlőtlenség mérséklésére és a szegénység csökkentésére, mint a demokraták.

A Pew felmérése szerint a demokraták 66 százaléka szerint hasznos a szegényeknek nyújtott segítség, mert csak így tudnak javítani az életükön. A republikánusok 65 százaléka szerint azonban ezek a kezdeményezések inkább károsak, mert arra szoktatják az embereket, hogy túlságosan az államra támaszkodjanak.

Az elvi különállás konkrét kérdésekben is megmutatkozik. A Barack Obama elnök által támogatott egyik törvényváltoztatás 10,10 dollárra emelné a szövetségi minimálbért a mostani 7,25 dollárról. Az teljes társadalomnak 73 százaléka helyesli ezt a változást, de a demokraták itt is sokkal lelkesebbek, mint a republikánusok, akiknek 43 százaléka ellenzi ezt.

Általánosságban az is elmondható, hogy az amerikaiak már kevésbé hisznek abban, hogy kemény munkával az ember előrébb juthat az életben. 2014-ben a megkérdezettek 60 százaléka szerint garantálta a munka a sikert, de tíz évvel ezelőtt még 68 százalék válaszolta ezt. Ezzel párhuzamosan 28 százalékról 38 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint a kemény munka és az elszántság nem vezet feltétlenül sikerhez - szerepelt a Pew Research Center közleményében.

Kimaradt?