A szolidaritás elvét követve szabtak költségvetést Háromszéken

A szolidaritás elve alapján számolják ki idén a háromszéki települések költségvetését, mutatott rá Tamás Sándor a Kovászna megyei tanács elnöke, aki szerint azok a települések részesülnek kiemelt támogatásban, amelyeken 1 millió eurót meghaladó értékű beruházásokhoz kell önrész, valamint a kis települések. A szolidaritás elve alapján a megyei tanács úgy osztja szét a költségvetést, hogy minden település legkevesebb 150000 lejből tudjon idén gazdálkodni.

Törvény szerint a cégek által befizetett hozzáadott érték-adó (TVA, ÁFA)  80 százalékát a pénzügy osztja szét az önkormányzatok között, ez esetben viszont a kis települések 10000 lej alatti összeget kaptak. A jogszabály arról rendelkezik, hogy az ÁFA 20 százalékát a megyei tanács osztja szét, ebből a rendelkezésre álló összegből pedig Háromszéken úgy gazdálkodnak, hogy több pénzt kapnak a legkisebb települések, magyarázta Tamás Sándor, aki példaként említette Esztelneket, amely az idei évre 6000 lejt kapott a pénzügytől, ezt az összeget a megyei önkormányzat 150000 lejre növeli.

Emellett kiemelt támogatásba részesülnek azok a települések, ahol nagy beruházások vannak folyamatban, így Bölön, Zágon, Illyefalva, Zágonybárkány, Bardóc és Esztelnek kap több pénzt a pályázati önrész fedezésére.

A megyei önkormányzat legutóbbi ülésén egyes polgármestereket bírált is a megye vezetősége, mivel nem eléggé hatékonyak a helyi adók begyűjtésében. Tamás Sándor negatív példaként említette Nagyborosnyót és Zabolát, ahol a helyi adók csupán felét sikerült begyűjteni. Hozzátette: a megyei tanács azokat a településeket támogatja, ahol a helyi elöljárók is dolgoznak.

 

Kimaradt?