Csíkszeredai győzelemmel zárult a Pénzidomár vetélkedő

A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola csapata, az ATTECH nyerte az idei Pénzidomár – pénzügyi és gazdasági vetélkedő december vasárnapi  döntőjét – számoltak be a szervezők.

A Sapientia EMTE, az OTP Bank Románia és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa által szervezett verseny  iránt idén is nagy volt az érdeklődés: az első fordulóra mintegy 67 csapat küldte be pályamunkáját Erdély különböző iskoláiból. A javítóbizottság 16, négyfős csapatot juttatott tovább az elődöntőbe, amelynek keretében a diákoknak egy esettanulmányt kellett készíteniük a csíkszeredai Vitos kerámia vállalkozás kapcsán.

Tánczos Levente, a Sapientia EMTE tanársegédje elmondta, az eset fő témája az volt, hogy miként szállítanák a Vitos kerámia bizonyos termékeit egy országos nagyáruházba. „Ez a kérdés főként logisztikai volt, tehát útvonalat kellett tervezniük, illetve azzal is kellett foglalkozniuk, hogy mi történik a kapacitás-fölösleggel, milyen új termékeket gyártanának. Ugyanakkor fel kellett vázolniuk egy marketingstratégiát is arra vonatkozóan, hogy miként jelenhetnének meg a Vitos kerámia készítményei a háztartásokban, dekorációs elemként” – magyarázta a tanársegéd.

A vasárnap reggeli elődöntőt követően 4 csapat jutott a döntőbe: a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Matek-tenger kalózai csapata, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium Smarties nevű csapata, a szintén csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola ATTECH nevű csoportja, illetve a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium Malacpersely csapata. A diákok egy négyfős zsűrinek mutatták be megoldási javaslataikat.

Idén a különdíjat, a Richter Gedeon által felajánlott, 1500 lej értékű könyvcsomagot a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium Eurománia csapata kapta, akik bár nem jutottak a végső döntőbe, kiemelkedően teljesítettek a versenyben.  Negyedik helyezett lett a brassói Smarties csoport, akik a Sapientia által felajánlott ajándékokat vehették át. Harmadik díjat, egy-egy fényképezőgépet vihetett haza a gyergyószentmiklósi Malacpersely nevű csapat Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának ajándékaként. Második díjként okostelefonokat kaptak az OTP Bank Románia jóvoltából a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai, a Matek-tenger kalózai csapat tagjai.

Az idei Pénzidomár – pénzügyi és gazdasági vetélkedő győztesei, a Kájoni János Szakközépiskola csapata, az ATTECH tagjai pedig egy-egy táblagépet kaptak jutalmul, szintén Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával. A szervezők a felkészítő, kísérő tanárok odaadását, munkáját is elismerték: a Gyermelyi tészta jóvoltából egy-egy ajándékcsomagot vihettek haza.

 

Kimaradt?