Megjelent az Erdélyi Gazdaévkönyv

Gazdaévkönyvet jelentetett meg a Csíkszépvízen bejegyzett Agrár Média Egyesület, amely immár egy éve sikeresen működteti a 7határ.ro gazdaportált. A kifejezetten igényes, mutatós megjelenésű kiadvány hiánypótló az erdélyi piacon.

„Egy riportutunk során akadt a kezünkbe egy hetven évvel ezelőtti gazdakönyv. Meglepődtünk, hogy a megsárgult lapokon milyen örök érvényű mezőgazdasági kérdéseket, problémákat boncolgatnak a szerzők. Akkor jött az ötlet, hogy segíteni kellene a gazdálkodók munkáját egy új, aktuális kiadvánnyal” – meséli a kezdeteket Daczó Dénes, a könyv egyik szerkesztője, a 7határ.ro főszerkesztője.

A 240 oldalas Erdélyi Gazdaévkönyv szakmai anyaga közel ötven szerző munkájának eredményeként állt össze. Agrármérnökök, állatorvosok, biológusok, erdőmérnökök, kertészmérnökök, vidékfejlesztési szakértők, gépészmérnökök és méhészek dolgoztak azon, hogy az erdélyi farmerek valóban tartalmas, hasznos információkhoz jussanak. A szerzők közül többen gyakorló gazdák is, akik szakmai tapasztalataikat is megosztják a cikkekben.

Az évkönyv első része kalendárium, amelyben az adott hónapra vonatkozó tanácsokkal találkozhatunk. Ugyanakkor a régi erdélyi lapok mezőgazdasági írásaiból is beemeltek néhányat a szerkesztők.

Az ötletgazdák a szerkesztés során azt tartották szem előtt, hogy a kiadványban ne csak elméleti írások jelenjenek meg, hanem a mai erdélyi gazdálkodásról is átfogó képet kaphasson az, aki végiglapozza a kiadványt. Éppen ezért a manapság aktuális törzskönyvezéstől a burgonyatermesztésen, erdőgazdálkodáson át az Élő szövetig, a Tündérkert kezdeményezéstől a Dévai Szent Ferenc Alapítvány mezőgazdasági gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó tevékenységéig számos aktualitásról olvashatnak az érdeklődők.

Az Erdélyi Gazdaévkönyvet 5000 példányszámban jelentették meg, és szabadárusításban, illetve a www.gazdaevkonyv.ro oldalon kapható, a kiadvány minőségéhez és tartalmi igényességéhez képest igazán kedvező, 9,9 lejes áron.

„Nem a gazdasági haszonszerzés volt a cél, hanem hogy eljussunk minden olyan háztartásba, amelynek tagjai gazdálkodnak vagy érdeklődnek az agrárium iránt. Valós, hasznos, kézzelfogható szakmai tanácsokat, riportokat találhat az olvasó ebben a könyvben, persze az érdekességek, receptek vagy gyermekeknek szóló játékos feladványok mellett” – fogalmazott Mihály László, a 7határ.ro erdélyi gazdaportál igazgatója, az Erdélyi Gazdaévkönyv szerkesztője. Hozzátette, „az Erdélyi Gazdaévkönyv megjelenése ünnep: a gazda ünnepe és ünneplése. A könyv tervezése, tördelése során is arra figyeltünk, hogy ennek megjelenésében is ez az ünnep tükröződjön. A gazdák értékteremtő világát bemutató könyv pedig minden gazda házában ott kell legyen”.

Kimaradt?