Várhatóan nyereséggel zárja az évet a hazai bankszektor

Összességében nyereséggel fogja zárni az évet a hazai bankszektor annak ellenére, hogy történelmi csúcsra, 21,7 százalékra emelkedett a nem teljesítő hitelek aránya - közölte Nicolae Cinteză, a jegybank felügyeleti igazgatóságának vezetője.

A Román Nemzeti Bank (BNR) tisztségviselője egy bankárfórumon azt mondta: az év első tíz hónapjában a román bankok 1,6 milliárd lejes nyereséget értek el és biztosan nyereséggel zárják az évet. A tavalyi év azonos időszakában a bankszektor 200 millió lejes veszteséget halmozott fel, a 2012-es esztendőt pedig 2,3 milliárd lejes veszteséggel zárták a rossz hitelek magas aránya miatt megugrott hitelkockázati fedezet miatt.

Cinteză szerint ugyanakkor örvendetes, hogy a behajthatatlan tartozások arányának növekedése lelassult, az utolsó egy hónapban (21,6 százalékról) már csak egy tizedszázalékot emelkedett.

Romániában jelenleg 41 bank működik: közülük 27 külföldi többségi tulajdonban van, kettő hazai többségi magántulajdonban, kettő pedig román állami tulajdonban. Rajtuk kívül kilenc külföldi banknak van leányintézménye Romániában és egy szövetkezeti hitelintézet is működik az országban.

Kimaradt?