Megadóznák a .ro alá tartozó domaineket

Évente illetéket kell majd fizetniük ezentúl a .ro alá tartozó domainek tulajdonosainak egy közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezet szerint. Eddig csak egyszeri alkalommal, az internetes tartomány regisztrációjakor kellett egy bizonyos összeget befizetni.

A .ro alá jelenleg mintegy 700 ezer domain tartozik. A tervezet szerint tulajdonosaiknak ezentúl évente szerződést kell újítaniuk a regisztrációt végző Informatikai Kutatási-fejlesztési Intézettel (ICI). A szerződés szólhat két évre is, ez esetben az illeték a kétszerese az éves tarifának.

A tervezet szerint az éves illeték bevezetését a karbantartási munkálatok és az adatbiztonság megőrzésének megnövekedett költségei indokolják. Nem titkolt szándék az is, hogy felszámolják a .ro alá tartozó inaktív domaineket.

Jelenleg a .ro alá tartozó domainek regisztrációja 65 dollárba kerül. A romániai Internet Szolgáltatók Tanácsa (ANSIP) és az ICI regisztrációkért felelős részlege (RoLTD) képviselőinek múlt heti egyeztetésein elhangzott: az éves illeték 10 eurónak megfelelő összeg lehetne.

 

Kimaradt?