Korrupciós vizsgálat a kolozsvári villamosbeszerzés kapcsán

Vizsgálatot indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a kolozsvári villamosbeszerzés kapcsán. A DNA azt vizsgálja, hogy a lengyel gyártó, a PESA betartotta-e a beszerzési eljárás feltételeit. A vádhatóság a villamosvásárlási szerződést aláíró polgármesteri hivatal és a közszállítási vállalat képviselői ellen egyelőre nem vizsgálódik.

A gyanú szerint a PESA villamosai nem felelnek meg a beszerzési eljárásban megfogalmazott műszaki feltételeknek.

A DNA korábban már vizsgálódott ez ügyben, a nyomozás azonban eredménytelenül zárult le. A vizsgálat újraindítását azt követően rendelték el, hogy a hazai Astra villamosgyártó ismét panaszt nyújtott be a DNA-hoz, azt kifogásolva, hogy a már futó villamosok műszaki adatai nem felelnek meg a beszerzési eljárás dokumentációjában megfogalmazottaknak. A román vállalkozás ugyanakkor azt kérte: vizsgálják ki milyen felelősség terheli a villamosbeszerzéssel foglalkozó bizottság tagjait valamint Radu Moisin korábbi ideiglenes polgármestert.

A vizsgálat csalás gyanúja miatt zajlik a lengyel cég ellen. Az ismételt vizsgálatot elrendelő határozat arra alapoz, hogy a lengyel cég vélhetően hamis műszaki adatokat tüntetett fel a pályázatában, ennek tulajdoníthatóan nyerte meg a versenytárgyalást. Az Astra szerint a pályázatról való kizárással őket húszmillió euróval károsították meg.

A tavalyi villamosbeszerzési pályázat eredménye ellen az Astra korábban is panaszt nyújtott be, a polgármesteri hivatal azonban kitartott a 12 lengyel villamos megvásárlása mellett, amiért a város 18 millió eurót fizetett. A lengyel cég egyébként eddig négyet szállított le a villamosokból.

Kimaradt?