Évente hat hónapot dolgozunk az államnak

A romániai alkalmazott egy évben hat hónapot dolgozik annak az összegnek a megtermeléséért, melyet adóként kell az államkasszába befizetni a munkája után. Minden egyes - a munkaadó által bérként fizetett – lejért a munkaadónak további 1,83 lejt kell adóként kifizetnie, így a vállalkozások béralapjának 45 százaléka folyik az állami költségvetésbe.

Az adózás egyre elviselhetetlen terheket ró a munkaadókra, késnek azonban az adóterheket enyhítő intézkedések, mint a társadalombiztosítási járulék jövő év felétől öt százalékponttal tervezett csökkentése – írta a Capital.

„Az adóterhek tekintetében Románia olyan országokkal hasonlítható össze mint Guatemala vagy Zimbabwe” – nyilatkozta a gazdasági lapnak Ionuț Dumitru, a Költségvetési Tanács elnöke. Az intézmény vezetője szerint országszerte több mint 500 ezer személy egyéni vállalkozóként kapja a bérét mindössze azért, hogy a munkaadó kisebb adót fizessen. Mellettük több százezerre tehető a feketemunkások, illetve azon alkalmazottak száma, akik minimálbérrel vannak bejelentve az a munkaügyi felügyelőségen.  

A lap által megszólaltatott szakértők szerint Romániában kis számú munkavállaló adójából kell eltartani egy jóval nagyobb réteget,  nyugdíjasokat, munkanélkülieket és különböző szociális juttatások haszonélvezőit. „E mellett fordított logikával építik fel a költségvetést is, a tervezett kiadásokhoz igazítják a következő évi bevételeket, miközben előbb azt kellene felmérni, hogy mekkora az az összeg amit valóban be lehet hajtani és ezek szerint tervezni a kiadásokat” – mondta  Dan Suciu, a bútorzati cikkekkel foglalkozó Mobexpert tulajdonosa.

A Capital az Ernts&Young adótanácsadó vállalat jelentését idézve azt írja: Romániában július gyakorlatilag ingyen, vagyis az államnak dolgozik, mert a fél év alatt megkeresett pénze az államkasszába folyik. Máltában ez a periódus négy hónap, Bulgáriában öt hónap. Ez az időszak azonban Németországban, Belgiumban, vagy Magyarországon még többet tart.

Szakértők szerint Romániában a társadalombiztosítási járulék összegének csökkentése jelentős terhet vehetne le a munkaadóról és munkavállalóról is. A kormány korábbi ígérete szerint július elsejétől ezt öt százalékponttal csökkentik, ez azonban mindössze akkor történhet meg, ha a csökkentett adó miatt a kiesett összeget más forrásból tudják a költségvetés számára előteremteni.

 

Kimaradt?