Költségvetés: rekord GDP-t ígér jövőre a kormány

A rendszerváltás utáni legnagyobb bruttó hazai termékre (GDP) számít a jövő évben a miniszterelnök. Victor Ponta csütörtökön ismertette a 2014-es költségvetési törvény aznap elfogadott tervezetét. A jogszabályt a tervek szerint december közepéig fogadja el a kormány.

A kormányzőf optimizmusát az Eurostat csütörtökön nyilvánosságra hozott adataira alapozta. E szerint az idei év első 9 hónapjában Romániában volt a legnagyobb arányú (2,7 százalékos) a gazdasági növekedés az EU tagállamai közül. Az idei GDP várhatóan eléri, jövőre pedig meghaladja a 2008-as szintet.

A jövő évi költségvetés tervezetét a következő sarokszámokra alapozza a kormány: 2,2 százalékos gazdasági növekedés, 2,4 százalékos infláció, 4,45 lejes euróárfolyam. A büdzsé bevételi oldala a GDP 32,9 százalékának, a kiadási oldala a 35,1 százalékának felel majd meg. A kormány jövőre 1676 lejes nettó átlagbérrel számol.

Jövő évben az ország összesen 230 milliárd lejből gazdálkodik, ám a várható kiadások elérik a 244 milliárd lejt, ami 14 milliárdos deficitet jelent. A kiadások legnagyobb szeletét, 47.7 milliárd lejt a közalkalmazotti bérek jelentik: 15 milliárd jut a különböző védelmi, rendfenntartási, állambiztonsági és igazságszolgáltatási intézmények, 10 milliárd a tanügy, 9 milliárd a helyi közigazgatás és 7 milliárd az egészségügy alkalmazottainak a fizetésére.

A nyugdíjak kifizetése 2014-ben 52 milliárd lejébe kerül az államháztartásnak; mivel az országos nyugdíjalap deficites, az összeget 13 milliárd lejjel a költségvetésből kell kipótolni. A különböző szociális juttatásokra 20 milliárd lejt, a közberuházásokra 40 milliárd lejt (a GDP 6 százalékát) költi a kormány. Jövőre 15 milliárd lejbe kerül az államadóság esedékes törlesztőrészleteinek kifizetése, és 6 milliárd lejbe különböző állami szubvenciók finanszírozása.

A miniszterelnök a tervezet bemutatásakor külön kitért az egészségügyre és az oktatásra fordítandó  összegekre is. E szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztár költségvetése jövőre 22,6 milliárd lej lesz, a rezidens orvosok és gyógyszerészek számára pedig havi 150 eurós ösztöndíj folyósítására elegendő összegeket különítenek el. A tanügyben 300 millió eurót fordítanak infrastruktúrafejlesztésre, és tíz százalékkal növelik a kezdő tanárok és az egyetemi tanársegédek fizetését.

A kormány legfontosabb célkitűzése 2014-re a deficit 2,6 százalékról 2,2 százalékra csökkentése, a minimálbér 12,5 százalékos, a nyugdíj 3,75 százalékos és a szavatolt minimális jövedelem 5 százalékos megemelése.

 

Kimaradt?