Scandia Food: nem jelentenek veszély a bevont marhahúskonzervek

Lóhúst nem, mindössze lóhúsból származó DNS-maradványokat találtak a Nagy-Britanniában bevont marhahúskonzervekben – közölte a marhahústermékeket exportáló Scandia Food. A nagyszebeni húsfeldolgozó gyárat működtető vállalkozás hozzátette: a brit élelmiszeripari hatóságok által talált DNS-maradványok jóval az Európa-szerte megengedett érték alatt voltak.

A szebeni gyártó a belső vizsgálatainak eredményét ismertette. Ezek szerint azonosították milyen szállítmánnyal kapcsolatosan merültek fel kifogások, azt elemezték és arra a következtetésre jutottak, hogy a fogyasztók egészségét nem veszélyeztették a termékeik, a bonyodalom mindössze a nem megfelelő címkézésnek tulajdonítható.

Hangsúlyozták: különbséget kell tenni a lóhús illetve a lóhúsból származó DNS-maradványok között. A cég azt állítja: ez esetben mindössze az történt, hogy a felhasznált marhahús vélhetően még a beszállító cégnél a feldolgozás során lóhúsból származó DNS-el került kapcsolatba, ez azonban nem a saját gyáruk, hanem a marhahúst beszállító vállalkozás hibája.

A Scandia Food leszögezte: a marhahús-szállítmányok minden szükséges jóváhagyással rendelkeztek. Hozzátette: a brit hatóságok azért vonták be a terméket az üzletekből, hogy megállapíthassák mekkora arányban tartalmaz lóhúsból származó DNS-maradványt.

A Scandia Food nagyszebeni gyáránál a hazai élelmiszerbiztonsági hatóságok kezdtek ellenőrzésbe, miután csütörtökön a brit hatóságok bejelentették: lóhúsmaradványt találtak marhahúsnak címkézett, Romániából származó konzervekben. A romániai vizsgálat nem talált rendellenességet a kifogásolt termékekben, a jelentés szerint a megengedett érték alatt van a lóhúsra utaló DNS-származék aránya.

A Scandia Food az egyik legnagyobb hazai konzervgyártó, összesen 650 alkalmazottat foglalkoztat. Hat éve szállítja az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába illetve Japánba is a termékeit, állításuk szerint egyszer sem történt a mostanihoz hasonló eset.

Kapcsolódók

Kimaradt?