Bealkonyult az európai autópiac, a bringa lett a trendi

A hvg.hu úgy véli, bealkonyult az autózásnak Európában. Péntekk kiadásában az online lap arról számolt be, nem csak a gazdasági nehézségek, hanem a megváltozott viszonyulás is sújtja az európai autóipart.

Mindig is voltak nagy bringás városok, Amszterdam vagy Párizs, mára viszont bátran mondhatjuk, hogy Róma, Budapest vagy Barcelona is ilyenek. A tavalyi év egyik sokkoló adata volt, amikor kijött, hogy az olaszok már több kétkerekűt vásárolnak, mint autót a második világháború után először.

Talán az sem feltétlen egyértelmű a lap szerint, hogy ilyen sok autó megy el egy évben a kontinensen, pedig az elmúlt 60 évben így volt. Az angol nyelvű NRP oldal csinált egy összefoglalót az autóipari márkákat tömörítő (ACEA) és a világ egyik legnagyobb kerékpáros szervezete a COLIPED adatai alapján. A felmérés a teljes uniós csapatot vizsgálva jutott arra következtetésre, hogy Európa 23 országában már több kerékpárt értékesítenek, mint gépjárművet.

A trendekben ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozik. A legnagyobb mértékben ott nőtt persze a biciklisták száma, ahol az elmúlt években a legnagyobb volt a visszaesés az új autó eladásokban. Így Romániában, Görögországon és Magyarországon is nagyon mennek a kerékpárok.

Talán elsőre meglepő, hogy tavaly itthon csaknem negyedmillió új bicikli talált gazdára, miközben, alig 53 ezer új autó. Persze mindez nálunk inkább gazdasági okokkal magyarázható, a korábbi 150-200 ezres újautó-értékesítés után nyilvánvaló a hatalmas különbség. Ugyanakkor azokon a nyugati piacokon, ahol nincs akkora gond az új autókkal, mint Németország és Anglia szintén nagyon belehúztak a kerékpárosok.

Egy korábbi kutatásból kiderült a mai, főleg városi fiatalok körében a kocsi már egyáltalán olyan „cool”, nem számít státusszimbólumnak, pusztán egy szükséges eszköz a nagyobb távolságok megtételéhez. A sűrű városi környezetben pedig inkább hátrányt jelent.

A környezetkímélő kerékpározás ilyen előretörése örvendetes, azonban az autógyárak, mint a gazdaságok egyik legfontosabb mozgatórugói kétségbeesetten keresik a megoldást. Az idei év első hat hónapjában, alig 6,44 millió új autót adtak el Európában, amely újabb 6,7 százalékos csökkenés a már nem túl erős tavalyi év után is.

Kimaradt?