A romániai alkalmazott rendszeresen túlórázik és hétvégén is dolgozik

Ötmillió romániai alkalmazott hétvégen is dolgozik. Tíz részmunkaidős alkalmazottból kilenc a magánszférában tevékenykedik, egy negyedük azonban szakképzetlen munkásként keresi a kenyerét. Az egészségügy és a tanügy a leginkább elnőiesedett szakmák.

Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) által ismertetett adatok szerint a megközelítőleg 105 ezer, a munkaadó által is bejelentett, meghatározott időre alkalmazott személy 85 százaléka kényszerből vállalt ideiglenes állást, mivel hosszú ideje nem kap meghatározatlan időtartamra szóló állást. Kilencven százalékuk a magánszférában tevékenykedik, a többi pedig szakképzelten munkaerőként többnyire a mezőgazdaságban dolgozik.

Az adatokból az derül ki: közel 200 ezer személy rendszeresen túlórázik, ezek többsége a 35-44 korosztályból kerül ki.

2012-ben a 112 ezer munkaadó 68 százalékának egy és öt közötti alkalmazottja volt. Ezen vállalkozások 40 százaléka a kereskedelemben, 13,3 százaléka a feldolgozóiparban, 10,3 az építőiparban tevékenykedett.

A magánszféra az alkalmazottaknak 82,1 százalékát foglalkoztatta, ezeknek 50,2 százaléka városról került ki.

Összességében az alkalmazottak 29 százaléka tevékenykedett a mezőgazdaságban, 25,6 százalék a feldolgozóiparban, valamivel több, mint 18 százalék a kereskedelemben és 10 százalék az építőiparban tevékenykedik.

Az elnőiesedett szakmák között van az egészségügy és szociális gondozás, ahol 78,4 százalékra emelkedik a női alkalmazottak aránya, a tanügyben a munkavállalók 74,8 százaléka nő. A pénzügyi szektorban a nők az alkalmazottak 63,7 százalékát teszik ki, a vendéglátóiparban pedig 61,6 százalékot.

Kimaradt?