Hány dollármilliomosa van Romániának?

Romániában 10 600 személynek van egymillió dollárnál nagyobb vagyona, az országnak egy dollármilliárdosa is van – közölte egy jelentésében a Credit Suisse.

A svájci bank Global Wealth Report 2013 című éves jelentésében az áll: Romániában 9 449 személynek egy és ötmillió dollár közé tehető a vagyona, 721 rendelkezik öt és tízmillió dollár közötti javakkal, 31 személy vagyona pedig ötven és százmillió dollár között mozog. Száz és ötszáz millió dollár közötti vagyonnal 17 román lakos rendelkezik, ötszáz és egymilliárd közötti vagyona pedig egyetlen személynek van. Egymilliárd dolláros vagyon felett Romániában mindössze egyetlen személy rendelkezik.

Romániában így összesen 10 626 dollármilliomos él. Ezzel szemben Csehországban 28 400 a dollármilliomosok és három a dollármilliárdosok száma; Lengyelországban 44 600 dollármilliomos él, és szintán három személy rendelkezik egymilliárd dollárnál nagyobb vagyon fölött.

A dollármilliomosok száma Ausztriában eléri a 205 ezret, öt személyt sorolnak a milliárdosok közé. A legtöbb milliomossal az Egyesült Államok rendelkezik, itt 13,2 millió személynek nagyobb a vagyona egymillió dollárnál, 326-nak pedig egymilliárd dollárnál.

A ranglista második helyét Japán foglalja el 2,65 millió milliomossal. A szigetországban 16 dollármilliárdos él. Franciaországban a milliomosok száma eléri a 2,21 milliót, a franciák ugyanakkor 17 milliárdosuk van. A jelentés szerint a világ leggazdagabb régiója Észak-Amerika, amely most először előzte meg Európát az ingatlanpiaci árak stabilizálásának köszönhetően.

Világszinten a lakosság vagyonának értéke az elmúlt időszakban 4,9 százalékkal emelkedett, jelenleg összesen 241 ezer milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezünk.

Kimaradt?