A közép-európai időzónából való kilépést fontolgatja Spanyolország

Hatvan perccel visszaállíthatják óráikat hamarosan a spanyolok: a kormány megvizsgálja a parlament javaslatát, miszerint lépjenek ki a közép-európai időzónából és térjenek át a greenwichi középidőre - közölte Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter.

A cél az, hogy Spanyolországban ugyanúgy legyenek beállítva az órák, mint Nagy-Britanniában és Portugáliában. Az ország - a Kanári-szigetek kivételével - jelenleg a közép-európai időzónába tartozik, ahova Magyarország is.

A kormányt a parlament felszólította, hogy készítsen tanulmányt azokról a gazdasági hatásokról, amelyeket a greenwichi időre való átállás eredményezne. „Nem hagyjuk az ügyet a fiókban porosodni” - ígérte De Guindos. A miniszter szerint persze "nem egyszerű ügy" az időzónaváltás.

A nem megfelelő időzónába való sorolás miatt a spanyolok dolgoznak órában kifejezve a legtöbbet Európában, mégis a legkevésbé termelékenyek. Az időzóna-váltás jót tenne a gazdaságnak is – bizonygatják a szakértők -, mert a mostanság szokásos kétórás ebédszünet bizony nem valami szerencsés.

Spanyolország a második világháborúig a greenwichi időzónához tartozott. Francisco Franco diktátor (1939-1975) azonban a Hitler-rezsim iránti szimpátiája kifejezéseként bevezette az országban a közép-európai időt.

Szakértők évek óta kérik a greenwichi időre való visszaállást, mert véleményük szerint Spanyolország földrajzi helyzete alapján nem illik a közép-európai időzónába.

Kimaradt?