Évi 165 millió eurót hozhatna a bérleti díj utáni egészségügyi hozzájárulás

165 millió eurót hozhat az állami költségvetésnek az ingatlanok bérbeadási díja után fizetett egészségbiztosítási hozzájárulás, ha minden ilyen bérleti szerződést bejelentenek a pénzügyi igazgatóságoknál.  Az ingatlanipari szakértők szerint azonban ez az összeg vélhetően nem reális, ugyanis a tulajdonosok nagy része nem jelenti be, amikor bérbe adja ingatlanját.

Az imobiliare.net elemzése szerint a mintegy 800 ezer bukaresti lakásnak megközelítőleg tíz százalékában albérlő lakik. Havi 300 eurós bérleti díjjal számolva csupán a román főváros ingatlantulajdonosai évi 300 millió eurós jövedelemre tesznek szert. Az elemzés szerint ha országosan minden bérleti szerződést bejelentenének a tulajdonosok, az 5,5 százalékos egészségügyi hozzájárulás az államnak éves szinten 165 millió eurót hozhat. Az elemzés azt is hozzáfűzi: a gyakorlatban az történik, hogy egyrészt nagyon sokan nem jelentik be a bérleti szerződést a pénzügyi igazgatóságnál, ugyanakkor sokan azok közül, akik bejelentik, a valósál sokkal kisebb összeget tüntetnek fel annak érdekében, hogy kisebb jövedelemadót fizessenek.

Az Ingatlanközvetítők Egyesülete szerint a bérleti díj után fizetendő egészségbiztosítási hozzájárulás csak abban az esetben érné el a kívánt hatást, ha több lépésben próbálnák alkalmazni. Először is olyan - a lakástulajdonosok és a bérlők számára is - pozitív intézkedéseket kell hozni, amely ráveszi őket a bérleti szerződésnek bejelentésére. E mellett ki kell dolgozni egy más adórácsot, mindössze ezt követően bevezetni az újabb adót. Mindezeket az intézkedéseket külön törvénybe kell foglalni, amely a bérleti szerződés futamideje alatt a lakás tulajdonosának és a bérlőnek is védelmet nyújt.

Az adóalap kiszámolási módjára a Pénzügyminisztériumnak már van tervezete, amely havi 41 és 611 lej között állapítja meg a befizetendő összeget. Ez azonban csak a több és drága bérleti díjú ingatlannal rendelkezőknek kedvez, mivel ebből kiindulva a tíz bérbe adott ingatlannal rendelkező sem fizet többet a havi 611 lejnél, a bérleti díj összegétől függetlenül. Azonban az a magánszemély sem fizethet kevesebbet havi 41 lejnél, aki alig 100 euróért adja bérbe a lakását.

A kormány szerdán hagyta jóvá azt a határozattervezetet, amely az egészségügyi hozzájárulás mértékét öt bruttó átlagbér után fizetendő egészségbiztosításii hozzájárulás összegében szabja meg, erre az évre havi 611 lejben.

Kimaradt?