CFR

Fogynak a magánmenedzserek: távozik a CFR éléről Sorin Mîndruţescu

Lemondott a Román Állami Vasútvállalat Rt. (CFR) igazgatótanácsának éléről Sorin Mîndruţescu. A magánszférából az állami cég élére került volt romániai Oracle-vezérigazgató személyes okokkal indokolta döntését.

Sorin Mîndruţescu ez év áprilisában került az igazgatótanács élére, miután a szállítási minisztérium elutasította az eladósodott állami vállalat hosszútávú üzleti tervét. Kinevezése óta a vállalkozás bevételei 3,5 százalékkal 1,16 milliárd lejre emelkedtek, miközben az tevékenysége öt százalékos csökkenést mutat.

Novemberben távozik ugyanakkor a Tarom éléről is a nemzetközi hitelezők által megkövetelt, magánszférából érkező menedzser, a belga Christian Heinzmann. Habár felére csökkentette a légitársaság veszteségeit, a szállítási minisztérium már júniusban bejelentette a vezérigazgató menesztését arra hivatkozva, hogy több kérdésben nem tudott közös nevezőre jutni a cég igazgatótanácsával és a szaktárcával.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött korábbi megállapodás szerint a kormány több állami cég élére is a magánszférából érkező vezetőt kell hogy kinevezzen, akik ezeket veszteséges vállalatokat hatékonyabbá tehetik.

Kimaradt?