Gázáremelés jön október elsejétől

Legtöbb egy százalékkal emelkedik október elsejétől a lakossági gázár – közölte Niculae Havrileţ, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) elnöke.

„Október elsejére van megszabva a gázár piaci liberalizációjának következő fejezete. Az ütemterv szerint ekkor két százalékkal kell emelkedjen az országban megtermelt gáz ára. A lakossági fogyasztókat érintő áremelkedés a belföldi illetve az importból származó gáz árának átlagolása következtében legtöbb egy százalék lesz” – mondta az ANRE-elnök.

Románia a gázfogyasztásának 75 százalékát állítja elő, a többit oroszországi importból fedezi. A lakosság gázfogyasztásának biztosítására az import-gáznak csak öt százalékára van szüksége.

Az iport-gáz ára jelenleg ezer köbméterenként 400 dollárba kerül, míg az itthon megtermelt gáz jóval olcsóbb – közölte Havrileţ.

A gáz lakossági ára július elsején 8 százalékkal emelkedett, az ipari termelőknek három százalékos volt az áremelkedés. Az ezt követő lépés az október elsejei áremelés lesz, majd 2014-ben tíz százalékos emelkedéssel kell számolni. Ekkor január elsején 1 százalék, április elsején 2 százalék, július elsején 3 százalék, október elsején pedig ismét három százalékkal emelkedik a gáz ára. 2015 és 2018 között összesen 12 százalékos áremelkedés van beütemezve.

A piaci liberalizációval Románia az uniós csatlakozásakor vállalat kötelezettségeinek tesz eleget, a gáz helyi piaci árát ugyanis az uniós díjszabáshoz kell igazítani.

Kimaradt?