Ráfizetéses lehet a banki megtakarítás

Rossz lóra tettek azok, akik dollárban tartották a pénzüket az elmúlt időszakban, ugyanis az amerikai valutában lekötött bankbetétek hozama elmaradt az euró és a lej alapú betétekétől. A Capital gazdasági napilap elemzéséből az derül ki, hogy 2012. július 1. és 2013. június 30. között a dollár alapú betétek tulajdonosai nettó veszteséget könyvelhettek el, ugyanis az adott időszakban a dollár 3,4 százalékkal gyengült a lejhez képest, a kamat pedig egyetlen romániai bankban sem haladta meg 3 százalékot.

A lej alapú bankbetétek átlagos kamata 5,2 százaléka volt, ami több mint 2 százalékkal nagyobb hozamot biztosított, mint az euróban lekötött megtakarítások. A Capital szerkesztőinek számításai szerint egy 5.000 euró értékű, 12 hónapra lekötött összeg tulajdonosa  21.851 lejt vehetett volna fel, ha a pénzét dollárban, 22.907-t, ha euróban és 23.394-t, ha lejben tartotta. Mindhárom pénznem esetében a 12 hónapos futamidejű kötvények átlagos kamatát vették figyelembe.

Már lejben sem éri meg

Az elkövetkező időszakban azonban nem érdemes a lejre fogadni, mivel a Román Nemzeti Bank (BNR) alapkamat csökkentése miatt a betétek után fizetett kamatok is estek. Ez a tendencia egy ideig még folytatódni fog, ugyanis valószínű, hogy a BNR tovább fogja csökkenteni a bankközi alapkamatot, vélik a szakemberek.

„Jelenleg 4,8 százalék a lej alapú lakossági betétek után fizetett átlagos kamat, de az év végéig ez 4,2 százalékra mérséklődhet. A jövő év végén valószínűleg 4,6 százalék körül lesz” – nyilatkozta Vlad Muscalu, az ING Bank Románia vezető közgazdásza. A dollár és az euró esetében a lejjel ellentétes tendencia fog érvényesülni, Muscalu, és BCR-s kollégája, Eugen Sinca is a kamatok enyhe növekedését jósolja.

Ami a valutaárfolyamokat illeti, az ING szakemberei arra számítanak, hogy 2014 második negyedévének végén egy euró 4,40 lejt, illetve 1,2 dollárt fog érni. A Román Kereskedelmi Bank (BCR) szakértői 4,48 lejes, illetve 1,22 dolláros euró árfolyamot valószínűsítenek. Ezen árfolyamokkal és kamatokkal számolva azok járnak a legjobban, akik dollárban kötik le a pénzüket, ezek a betétek ugyanis előreláthatóan, lejre átszámítva, 10-11,3 százalékos hozamot tudnak majd felmutatni. Egy 5.000 euróval egyenértékű, most, egy évre dollárban lekötött bankbetét tulajdonosa jövő szeptemberben kb. 24.428 lejnyi dollárt kap majd kézhez. Ugyanolyan értékű, lej alapú lekötés esetén 23.160 lej járna a betétesnek. Legrosszabbul azok járnak, akik euróban tartják a pénzüket, ők ugyanis 22.447 lejt vehetnek majd fel.

Banki kamatok: nagy a szórás

Természetesen az is sokat nyom a latban, hogy melyik bankban helyezzük el a pénzünket, a kamatok ugyanis elég nagy szórást mutatnak. A legnagyobb kamatokat a kevéssé ismert, román és görög tulajdonban levő bankok adják. A három hónapos futamidejű euró alapú kötvényekre az Alpha Bank és a Marfin Bank 3,25 százalékos éves kamatot fizet, a Banca Românească és a Banca Feroviară pedig 3,30 százalékot. Ezen hitelintézetek a futamidő lejártakor nem számolnak fel kezelési költséget a pénz felvételekor.

A közismert és nagy fiókhálózattal rendelkező bankok távolról sem ilyen nagyvonalúak. A három hónapos futamidejű euró alapú betétek éves kamata az ING-ben 1,75 százalék, a BCR-ben 1,6 százalék, a BRD-ben 1,45 százalék, az Unicredit Ţiriac Bankban pedig mindössze 1 százalék. Ráadásul vannak olyan bankok melyek még a futamidő lejárati napján is felszámolnak kezelési költséget. A Ziarul Financiar gazdasági napilap nyolc olyan bankot számlált össze ahol a három hónapra lekötött betétek tulajdonosainak a futamidő végén kevesebb pénz lesz a számlájukon mint az eredetileg lekötött összeg, ugyanis a kezelési költség nagyobb mint a kamat összege. A legrosszabb forgatókönyv szerint a betétesnek azt követően, hogy három hónapon át „kamatoztatta” a pénzát, a végelszámoláskor 5.000 helyett csak 4.981 eurója lesz.

 

Kimaradt?