Korlátozná a külföldiek földvásárlási jogát a mezőgazdasági tárca

Korlátozná a külföldiek hazai földvásárlását a mezőgazdasági minisztérium: a szaktárca mezőgazdasági területek adásvételét szabályozni kívánó törvénytervezete legtöbb száz hektárban állapítaná meg egy külföldi magánszemély által birtokolt terület nagyságát.  A tervezet csak a kültelekként nyilvántartott mezőgazdasági területekre vonatkozik.

Románia uniós csatlakozási szerződése szerint 2013 végéig van érvényben a földmoratórium, ennek értelmében a külföldiek csak Romániában bejegyzett cégeken keresztül vásárolhatnak mezőgazdasági területet. A szerződés szerint 2014. január elsejétől kellene feloldani a moratóriumot.

A mezőgazdasági tárca tervezete szerint a földvásárlás eljárása is megnehezedik, ugyanakkor létrejönne egy a földterületek adásvételét szabályozó hatóság is. Ahhoz, hogy mezőgazdasági területet tudjon vásárolni, a vevőnek bizonyítania kell, hogy rendelkezik mezőgazdasági ismeretekkel, vagy legalább öt éve foglalkozik a mezőgazdasággal.

Románia az EU-ban első helyen áll a külföldiek által birtokolt földterület nagysága tekintetében. Más országok állampolgárai eddig itthon bejegyzett vállalkozásokon keresztül vásároltak fel mezőgazdasági területeket, ezt a következőkben magánszemélyként is megtehetik. Az ország 700 ezer hektárnyi termőföldjeinek 8,5 százaléka került eddig - vásárlás vagy koncessziós szerződés révén - külföldiek által alapított cégekhez. Ily módon főleg olasz (24,29 százalék), német (15,48 százalék), arab (9,98 százalék) és magyar (8,17 százalék) tőkéjű cégek jutottak földhöz Romániában.

Traian Băsescu államfő júniusban azt nyilatkozta: megoldást kell találni arra, hogy a hazai termőföldet hazai gazdák vásárolhassák fel, ezt akár különböző kedvezmények révén látja megvalósíthatónak. „Nem tilthatjuk meg a külföldiek földvásárlását, de legfennebb annyit adjunk el nekik, amennyit tőlük kaptunk” – mondta az elnök.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?