Átvert magyar hentesek tüntetnek Németországban

Kilátástalan helyzetükben Németországba mentek tüntetni azok a húsipari dolgozók, akiket az egyik legnagyobb német húsüzem, a Müller Fleisch GmbH partnere nem fizetett ki - írja a hvg.hu. A hentesek hétfő reggel megpróbáltak tárgyalni a vezetőséggel, de kidobták őket. Maradnak tüntetni, a visszútra egyelőre nincs benzinpénz.

 

Öt autóval indultak Németországba vasárnap délután azok a hentesek, akik közel három hónapon át Németország egyik legnagyobb húsipari feldolgozójában dolgoztak, de a végén nem kapták meg a járandóságukat. Hétfő reggel már a baden-württembergi Pforzheim mellett voltak, ahol a Müller Fleisch üzeme van, és német nyelvű transzparensekkel tüntetni kezdtek, hogy felhívják a figyelmüket lehetetlen helyzetükre. A Müller Fleisch GmbH-nak új megbízott igazgatója közölte, hogy nem tud mit tenni, és ha nem távoznak az üzem elől, kihívja a rendőrséget.

A hentesek egy magyar cég alkalmazásában álltak, mely a német Müller Fleisch GmbH fővállalkozójával szerződőtt le disznóhús-feldolgozásra. A magyar cég, a Symplex-Pro Kft. szerint a németek tartoznak a számukra 196 ezer euróval, míg a közvetítő cég, a német tulajdonú, de magyarországi bejegyzésű Gante & Pairan Kft. szerint minőségi és mennyiségi kifogások is voltak a magyar hentesek munkájával szemben, ami miatt a Müller Fleisch felbontotta velük a szerződést, és ezzel elesetek 400 ezer euró nyereségtől. Ők ezt kártérítési perben érvényesítenék, amiből legfeljebb a ki nem fizetett számlák összegét hajlandók elengedni.

"Ötven család került krízishelyzetbe amiatt, hogy a németek nem fizetnek. A henteseknek szerződésük, beosztásuk és a munkaórák szerint 2000 és 3000 euró közötti összeg járna fejenként, de mi addig nem tudunk fizetni, míg a Gante & Pairan nem egyenlíti ki a kiállított számláinkat. Márpedig a cég magyarországi ügyvezetőjét leváltották, a tevékenységük lényegében megszűnt, így nincs kitől követelni a pénzünket. A büntetőfeljelentésünket a nyomozó hatóságok elutasították, a polgári peres eljárás megindítása pedig rendkívül költséges, és nagyon sokára várható eredmény. A családok addig nem tartanak ki - mondta a hvg.hu-nak Andrási Zoltán, a Symplex Pro Kft. képviselője, aki azt is elmondta, hogy vannak olyan család, melyek kénytelenek voltak kiköltözni otthonról, mert nem bírták fizetni a hitelt vagy elzárták az áramot, mert nem fizették a közüzemi díjakat.

A hentesek végső kétségbeesésükebn választották a demonstrációt, és csak azt szeretnék megkapni, amiért megdolgoztak - mondta Andrási. Mint ahogy a hvg.hu több cikkben is beszámolt róla, a Symplex-Pro Kft. által kiküldött hentesek áprilisban 11 fővel jelentek meg Pforzheimben, a csapat május végére érte el a maximális létszámát, 54 főt. Az első két hónapban - míg lengyel vendégmunkások is voltak a gyárban - még kevesebb munkájuk volt, júniusban azonban jött a munka csőstül. A csapat napi 16-18 órát dolgozott. A szerződésükben óradíj volt rögzítve, viszont a Gante és Pairan Kft. ügyvezetője, Karl Miller ekkor közölte, hogy visszamenőleg áttérnek teljesítményelszámolásra, amit menet közben a Symplex-Pro Kft nem fogadhatott el - viszont kiderült a számukra, hogy a Gante & Pairan-nak nem lesz meg a fedezete a megbízási díjukra.

Bár a hentesek a minisztérium, a helyi országgyűlési képviselő, valamint a pártok segítségét is kérték, otthon nem kaptak a megkeresésekre választ. A kiutazásukat helyi vállalkozók és "falubeli lakosok" finanszírozták, de a visszútra már nincs pénzük benzinre. Azt szeretnék, ha legalább azokat a számlákat kifizetnék, amiket a cég egyébként visszaigazolt. 

Németországban egyre több olyan esetről hallani, amikor kelet-európai vendégmunkások járnak pórul a húsiparban tapasztalható nyomott bérszínvonal és az üzemekben tapasztalható embertelen kizsákmányolás miatt. A helyzet kulcsa az a rugalmas foglalkoztatást lehetővé tevő speciális vállalkozói szerződés (Werkvertrag), melyet a húsüzemek kötnek egy fővállalkozóval az adott hentes szakmunkák ellátására. Ezzel gyakorlatilag megszabadulnak a munkáltatói kötelmek minden nyűgétől, annak ellenére, hogy az emberek munkavégzésének a helye a német húsfeldolgozó telephelyén van, a “bérmunkásokat” a megbízó munkafelügyelői dolgoztatják, a hentesek az üzem húsáruját dolgozzák fel – a cég munkaeszközeivel, a cég alkalmazásában álló főnökök által diktált tempó és rend szerint. A közvetítők a másik oldalon viszont magas költségeket számolnak el szállásra, munkaeszközökre, és minden munkával kapcsolatos kifogást komoly pénzbüntetéssel sújtanak.

A helyzet annyire kiélezett, hogy néhány hónappal ezelőtt egy román vendégmunkás meghalt. Az üggyel nagyon sok híradás foglalkozott: a húsipari bérdömping és a rossz munkakörülmények ismét terítékre kerültek. Az ágazati szakszervezetek régi törekvéséről - tarifamegállapodás - pedig ismét elkezdtek tárgyalni, egyelőre eredmény nélkül.

Kimaradt?