Botrány miatt újra megpályáztatják a cégtámogatásokat

Kénytelen megismételni a pénzügyminisztérium a romániai kis és közepes vállalkozásoknak (kkv) járó, úgynevezett de minimis támogatások megpályáztatását, mert a szerdai kiírásból hatalmas botrány kerekedett.

A pályázatokat reggel 8-tól délután 5-ig iktathatták a tárca honlapján a cégek, ám röviddel fél 9 után a folyamat leállt, az internetes oldal elérhetetlenné vált. A minisztérium ráadásul a koradélutáni órákban közölte a nyertes vállalkozások listáját.

Az eljárást hatalmas felháborodást váltott ki a hoppon maradt vállalkozók körében, akik visszaélésekre gyanakodtak. A minisztérium a délután folyamán közleményt adott ki, amely szerint a az adatokat feldolgozó informatikai rendszer túlterhelése miatt akadt el a pályáztatás, fél óra alatt ugyanis 52 ezer kérvényt iktattak a honlapon.

Szerda este Daniel Chițoiu pénzügyminiszter újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette a pályáztatást megismétlését egy későbbi időpontban. A kormány 500 millió lejt szán a kkv-k vissza nem térítendő támogatására. Azok a cégek pályázhatnak különböző – akár 200 ezer euróig terjedő – összegeket, amelyek munkahelyeket hoznak létre és állástalanokat alkalmaznak.

Kimaradt?