Befektetőbarát városok toplistája: Temesvár vezet

Összeállította a befektetőbarát romániai városok negyvenes toplistáját a Forbes magazin. A szerkesztők komplex kritériumrendszer alapján osztályozták a településeket: a legfontosabb szempontnak a közlekedési infrastruktúrát tekintették (autópálya, körgyűrű, nemzetközi reptér vagy kikötő), kisebb súllyal vették figyelembe az irodaépületek, ipari- vagy logisztikai parkok és felsőoktatási intézmények létét vagy hiányát, azt, hogy a helyhatóság biztosít-e kedvezményeket a befektetőknek, illetve az adott településnek a romániai GDP-ből való részesedését. A rangsor elkészítésénél a legkisebb jelentőségűnek tekintett kritériumok a lakásállomány és az illető megyének a GDP-ből való részesedése voltak.

A legmagasabb pontszámot, némi meglepetésre, nem a főváros, hanem Temesvár kapta. A bánsági megyeszékhely mellett szól, hogy könnyen megközelíthető autópályán, vasúton és repülővel egyaránt, egyetemei magasan képzett munkaerőt biztosítanak, a helyhatóság pedig jelentős adókedvezményt nyújt a beruházóknak. Ez utóbbi kritérium miatt került Bukarest elé, ugyanis az ottani városvezetés semmilyen kedvezménnyel nem próbál meg a befektetők kedvében járni.

Kolozsvár dobogós helyezése nem meglepő, lévén, hogy a kincses város ipari parkokkal várja a beruházókat, egyetemei szinte minden szakterületet lefednek, ellenben közúton továbbra is nehezen megközelíthető, az összefüggő európai autópálya hálózat legközelebbi pontjától, Debrecentől, mintegy 200 km-re fekszik. Nagyvárad elsősorban földrajzi helyzetének köszönheti előkelő, ötödik helyét, no meg annak, hogy területén 140 hektárnyi, az önkormányzat tulajdonában levő ipari park található.

A hatodik Arad, megelőzve Konstancát. A Maros-parti város adui ugyanazok, mint Nagyvárad esetében: közúton könnyen elérhető Nyugat-Európából, ipari parkjainak összterülete pedig meghaladja a 400 hektárt. A tizedik helyre Nagyszebent rangsorolták. A 13 éve Klaus Johannis vezette önkormányzat maximálisan kihasználja a történelmi múltból adódó előnyöket, mostanáig zömében német cégeket édesgetett Szebenbe, melynek vonzereje tovább fog nőni, ha elkészül a Dél-Erdélyi autópályának a települést Szászvárossal összekötő szakasza.

A negyvenes listára további tíz erdélyi város került fel. Marosvásárhely a 11-ik, Brassó pedig a 12-ik. Ez utóbbi azért került ilyen hátra, mivel reptere nincs, s közúton is nehezen megközelíthető. A rangsorban szerepel még Nagybánya (14.), Gyulafehérvár (20.), Déva (23.), Szatmárnémeti (29.), Resicabánya (31.), Beszterce (32.), Zilah (33.) és Csíkszereda (35.). A Forbes szerkesztői szerint Háromszék nem számít befektetőbarát régiónak, ez az egyetlen erdélyi megye, amely nem szerepel a listán.

 

Kimaradt?