Nő a bedőlt hitelek száma a csalárd adósok miatt

Másfél év alatt körülbelül 8 százalékkal nőtt a nem törlesztett hitelek aránya, ami óriási veszteséget jelent a hazai bankszektornak. A jelenséget a jogi környezet is elősegíti, ugyanis ez a csalárd adósoknak kedvez.

Dobogósak vagyunk az Európai Unióban a nem teljesítő hitelek arányának tekintetében, derül ki a Román Nemzeti Bank 2012-es éves jelentéséből. 2012 december 31-én a hazai pénzintézetek által nyújtott hitelek 18,2 százalékánál volt az adósnak 90 napnál nagyobb törlesztési lemaradása. Egy év alatt sokat romlott a helyzet, hiszen 2011 decemberének végén még csak 14,3 százalék volt a bedőlt hitelek aránya. Az EU tagállamok közül csak Görögország és Írország esetében rosszabb ez a mutató, előbbiben 20,7, utóbbiban pedig 18,7 százalék. A jelentés szerint a hazai bankszektor összesített eredménye negatív volt, a hitelintézetek 2,3 milliárd lej veszteséget könyveltek el. 

A nem teljesítő hitelek arányának növekedése egyrészt a gazdasági válságnak tudható be, ugyanis ez még mindig érezteti hatását a bankszektorban, állítja Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója. A krízis miatt az ügyfelek felélték a tartalékaikat, s bár a gazdaság már jól teljesít, csak 2014-től várható, hogy az embereknek érezhetően több pénzük legyen. A másik ok a kedvezőtlen jogi környezet. „A jogi környezet a csalárd adósoknak kedvez. Sajnos, ezen a téren nem történt előrelépés. Ezt sok vállalkozó kihasználja, és a fizetésképtelenségi eljárásba menekül, ahelyett, hogy törlesztene” – nyilatkozta a maszol.ro-nak a hitelintézeti vezető. A bedőlt hitelek tavaly óriási veszteséget okoztak a bankoknak, melyek elvesztették jövedelmüknek majd 20 százalékát. Ennek tudható be, hogy a Romániába tavaly beáramlott mintegy 1,2 milliárd euró tőke jelentős hányada nem valós befektetés, hanem banki tőkepótlás volt, a tulajdonosok fedezték a pénzintézetek veszteségeit.

Diósi László arra számít, hogy ez a folyamat idén is folytatódni fog. „A nem teljesítő hitelek aránya máris drámai módon nőtt, szinte ugyanolyan mértékben mint tavaly az egész év folyamán. Remélem, hogy ezen a szinten meg fog állapodni” – mondja az OTP Románia vezérigazgatója.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a pénzintézetek a kiadások lefaragásával próbálták meg csökkenteni a veszteségeket. A takarékoskodás jegyében a hazai bankok 2012 folyamán 323 fiókot zártak be és 4.003 alkalmazottól váltak meg. Az utóbbi években ez volt a legnagyobb leépítés, hiszen 2011-ben 980, 2010-ben 1.145, 2009-ben pedig 2.068 alkalmazottat bocsátottak el a bankszektorból. Diósi László elmondása szerint logikus lépés a fiókok bezárása és a munkatársak egy részének elbocsátása, mivel a válság kitörésekor a banki hálózat évi 5-8 százalékos gazdasági növekedésre volt méretezve, az elkövetkező időszakra várható szerényebb növekedéshez pedig kisebb banki kapacitás is elegendő.

 

Kimaradt?