A digitális város megvalósítása érdekli a koreaiakat

Szöuli küldöttség érkezett Marosvásárhelyre, hogy informatikai és kommunikációs befektetési lehetőségek iránt érdeklődjön. A dél-koreai vendégek a polgármesteri hivatalban egy előtanulmány elkészítésében egyeztek meg a marosvásárhelyi elöljárókkal a DigitalMures elnevezésű projekt érdekében.

A dél-koreai kormány képviseletében érkezett csoport tárgyalt Dorin Florea polgármesterrel, Csegzi Sándor volt alpolgármesterrel, jelenlegi városgazdával, szakemberekkel, illetve találkozott az újságírókkal is. A közös sajtótájékoztatón Florea kifejtette, hogy a 112-es sürgősségi rendszer létrejöttében is elöl járt Marosvásárhely, ahol a polgármesteri hivatal és a SMURD közösen hozta létre a később országossá váló szolgálatot. Most egy másik nagyszerű kezdeményezés elindítása van napirenden, amelynek elsősorban az állampolgárok lesznek a haszonélvezői, és amely a jövőben bármely más városra is kiterjedhet.

Az az informatikai rendszer, amelynek most tervezik letenni az alapjait Marosvásárhelyen, összekapcsolja a város intézményeit, vállalatait. Ez 5 százalékkal csökkentené a költségvetést, kiiktatna számos bürokratikus lépést az ügyintézésben. De ezen kívül még számos más előnnyel is járna, mint például a papírhasználatot csökkentené, akárcsak a környezetszennyezést, vagy az energiafogyasztást.

A koreai küldöttség vezetője Yoonsik Kim arról beszélt, hogy azért jöttek Marosvásárhelyre, hogy megosszák tapasztalataikat és tudásukat, valamint, hogy támogassák a megvalósítási tanulmányt. „Egy ilyen projekt elindítása követendő példát jelent a továbbiakban bármely más önkormányzat számára a világon” – fogalmazott a NIPA vezetője.

A szakemberekből álló küldöttség a DigitalMures csapatával közösen találkozott a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem vezetőségével, a Petru Maior Egyetem, a sürgősségi szolgálat és az Iparkamara képviselőivel is. A tanulmány elkészítését követően újabb megbeszélésekre kerül sor nemcsak Romániában, hanem Dél-Koreában is.

 

Kimaradt?