Ésszerű gazdálkodás miatt nem zárta hiánnyal 2012-t Háromszék

Háromszék azon kevés romániai megye közé tartozik, amely a tavalyi évet nem zárta hiánnyal, mutat rá a Ziarul Financiar. A gazdasági lap elemzése szerint az elmúlt esztendőt a hazai megyék és települések többsége költségvetési hiánnyal zárta. 2012 volt az első év, amikor az önkormányzatok kiadásai meghaladták a bevételeiket.

Azonban a Ziarul Financiar szerint ez nem azt jelenti, hogy eddig minden évben saját forrásokból fedezték kiadásaikat az önkormányzatok, hiszen a bevételekbe beleszámolják az állami támogatásokat, illetve az uniós pályázati pénzeket is. Tavaly a romániai önkormányzatoknak összesen 45,4 milliárd lejes bevételük volt az adókból, illetékekből és állami támogatásokból, a kiadásaik pedig meghaladták a 46,4 milliárd lejt. Ez azt jelenti, hogy 910 millió lejes deficittel zárták az évet. Alig 10 megye volt, ahol az éves kiadások értéke nem haladta meg a bevételi keretet, ezek közé tartozik Kovászna megye, amelynek össz-bevétele 431 millió lejre rúgott, miközben 418 millió lejes kiadásai voltak.

A háromszéki önkormányzat alelnöke, Henning László lapunk érdeklődésére rámutatott: az elmúlt esztendőben nagyon kevés állami támogatást kapott Háromszék, így kizárólag az ésszerű gazdálkodásnak köszönhető, hogy nem zárták költségvetési hiánnyal az évet. „Próbáltuk visszafogni a költségeket, és a rendelkezésünkre álló pénzeket optimálisan költöttük el”, magyarázta Henning László. Az elmúlt években romániai önkormányzatok sok tartozást halmoztak fel, amit az állam gyakran a tartalékalapból fedezett. Éppen ezért idén elfogadtak egy törvényt, amely szerint csődbe mehetnek a fizetésképtelen önkormányzatok.

Henning László szerint Háromszéken egyelőre egyetlen önkormányzatot se fenyeget a fizetésképtelenség veszélye. Vannak ugyan adósságaik, de azok majd minden esetben az államot terhelik. Arra számítanak, hogy a két hét múlva várható költségvetés kiegészítéskor a kormány utal annyi pénzt, amiből a nehezebb helyzetben lévő települések rendezik problémáikat, mondta az önkormányzati alelnök.

Kimaradt?