Januártól szigorúan vizsgálja a tejet az Unió

A következő év elejétől már csak olyan tejet lehet majd forgalmazni Romániában, amely megfelel a szigorú európai uniós szabályoknak – írja a szatmar.ro. A gazdáknak ezentúl fokozottabban oda kell figyelniük a higiéniára, a fejés és tárolás körülményeire, az állatok egészségügyi állapotára. Ellenkező esetben ugyanis nem találnak majd felvásárlót, figyelmeztet Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Az gazdáknak az eddiginél is nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az istálló tisztaságára. Ajánlott fejés előtt alaposan kitakarítani, fejés közben pedig nem etetni. Fontos, hogy a gazda vagy az állatok gondozója fejéskor csak erre a célra használt munkaruhát viseljen, fejés előtt akár többször is alaposan megmossa a kezét, tiszta papírtörlőt használjon. Amennyiben a gondozónak nyílt sebe van, azt alaposan be kell fásliznia, fertőtlenítenie. Fontos, hogy a tej ne tartalmazzon antibiotikumot.

A beteg tehenet külön kell megfejni. Leggyakrabban a tehén tőgye sérül meg, így az itt termelődő baktériumok bekerülnek a tejbe. Ez sokat árt a tej minőségének, súlyos esetekben pedig a fogyasztó egészségét is veszélyeztetheti. Az is nagyon fontos, hogy fejés után a tejet minél gyorsabban lehűtsék, fedett edénybe tárolják és abba vigyék a csarnokba. Január elsejétől már nem veszik át a tejet a csarnokban, csak ha az megfelel az Európai Unió szigorú előírásainak, a felvásárló ugyanis megméri majd a tejben lévő baktériumok számát.

Kimaradt?