Elkezdett sugározni a megkarcsúsított görög köztévé

Átmeneti jelleggel megkezdte adásainak sugárzását egy új görög közszolgálati televízió egy hónappal az után, hogy váratlanul bezárt a görög közszolgálati rádió és televízió (ERT), hatalmas tiltakozást váltva ki a súlyos gazdasági válságban lévő európai uniós országban.

Az EDT nevű új köztévé az ERT frekvenciáján kezdte meg adásait szerda este egy klasszikusnak mondható görög játékfilm bemutatásával. Az EDT egy magán produkciós vállalat helyiségeiből sugároz, tekintettel arra, hogy az ERT athéni székházát még mindig nem hagyta el az ERT mintegy 2600 elbocsátott alkalmazottja.

Pantelisz Kapszisz közszolgálati műsorszórásért felelős miniszterhelyettes közölte, hogy az EDT csak játék- és dokumentumfilmeket tűz músorára az elkövetkező napokban, amíg nem alkalmaznak újságírókat a híradások elkészítéséhez. Kapszisz az ERT volt újságíróit szeretné felkérni erre a feladatra.

Az ERT bezárásáról június 11-én döntöttek a kormánykoalíció legnagyobb pártjának, az Antonisz Szamarasz miniszterelnök vezette konzervatív Új Demokráciának a miniszterei takarékossági okokra hivatkozva. Az intézkedés heves tüntetésekhez és számos külföldi szervezet tiltakozásához vezetett.

Közben a görög kormány a törvényhozás elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amely az újabb mentőhitel-részlet folyósításához szükséges intézkedéseket tartalmazza. Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn állapodtak meg az újabb, 6,8 milliárd eurós hitelrészlet csúsztatott kifizetéséről.

A görög kormány cserébe több intézkedést, így közalkalmazottak elbocsátását, luxusadó bevezetését és az egészségügyi kiadások csökkentését ígérte meg, hogy a vállalt kiigazítási pályán tartsa az országot.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta nemzetközi hitelezői hármas 2010 óta 240 milliárd eurót fordított az eladósodott ország működőképességének fenntartására. A támogatás fejében Görögországnak gyökeres gazdasági és társadalmi reformok bevezetése és állami vállalatok privatizálása mellett kellett elköteleznie magát.

Kapcsolódók

Kimaradt?