Băsescu: ha már munkában vagyunk, dolgozzunk is

Az Európa Bizottság pénteki ülésén megállapították: Romániában az alkalmazottak rengeteget dolgoznak, azaz sok időt töltenek munkatevékenységgel, viszont a termelékenység ehhez képest meglepően alacsony. Traian Băsescu államelnök tolmácsolta az elemzés Brüsszelben ismertetett eredményeit sajtótájékoztatón.

„Megállapították, hogy Romániában nagyon alacsony a munka-termelékenység. Tudják, paradox helyzet áll fenn: ha valaki leméri, hogy hány órát dolgozik egy román, megállapítja, hogy nagyon sokat dolgozunk, amikor azonban a termelékenységet nézi, megállapítja, hogy szinte a legalacsonyabb termelékenységünk van az Európai Unióban” – jelentette ki Băsescu.

Hangsúlyozta, a romániaiaknak meg kell érteniük, hogy termelékenyebbeknek kell lenniük a munkahelyen. „Alapvető követelmény, hogy ha már a munkahelyen vagyunk, legyünk termelékenyek, vagy termelékenyebbek, mint most. Nagyon sok órát töltünk a munkahelyen, de nem vagyunk termelékenyek. És ezt az Európai Bizottság mondja nekünk az elvégzett elemzések alapján” – fejtegette Băsescu.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Brüsszelből is érkezett egy „komoly vészjelzés” arra nézve, hogy nőtt azon fiatalok aránya, akik nem is dolgoznak, és nem is tanulnak. „Nagyon nagy ez az arány, és tavalyhoz képest növekedőben van: a fiatalok 16,8 százaléka nem is tanul, nem is dolgozik” – figyelmeztetett Băsescu.

Rámutatott, az Európai Bizottság másik, Románia elé helyezett célkitűzése a szegénységi kockázat csökkentésére vonatkozik. „Nem a szegénységben élők arányáról van szó, hanem a szegénységbe jutás kockázatáról, amelyben Románia lakosságának mintegy 40 százaléka él. Figyelnünk kell tehát arra, hogy politikáinkkal ne taszítsuk szegénységbe azokat, akik ennek kockázata alatt élnek” – mondta az államelnök.

Az államfő másrészt rámutatott, hogy az Európai Tanácsban megállapították, hogy javult az ország makrogazdasági helyzete, és jóváhagyták Románia túlzottdeficit-eljárás alóli kivonását is.

Kimaradt?