A vendéglátóiparban októbertől vezetik be az átalányadót

Október elsejétől érvénybe lép az átalányadó a turizmusban, tekintve, hogy véglegesítették a gyakorlatba ültetési módszertant, jelentette ki Maria Grapini, a kis- és középvállalkozások, az üzleti szféra és a turizmus tárca nélküli minisztere pénteken, Brassóban.

A miniszter elmondta, véglegesítették és elküldték a turizmus területén működőknek az átalányadó módszertanát, és a szállodai munkáltatók egyesületei elismerték, hogy ez a legetikusabb módszer az adócsalás és a turisták be nem jegyeztetésének a felszámolására.

„Október elsejétől több ágazatban hatályba lép az átalányadó. Kísérleti tanulmányként vezetnénk be az adót, hogy egyszerűsítsünk is, takarítsunk is, és meglegyen az etikus hozzáállás is, mert az elmúlt 6 hónapban nagyon sok panaszt kaptam a becsületes vendéglátóktól, hogy gyakorlat a turisták be nem jegyeztetése, és sok más dolog is, amivel adót lehet csalni” – jelentette ki Grapini.

Az átalányadót fix összegben fogják megállapítani a különböző mutatók függvényében minden tevékenységi területre külön-külön. A szállodaláncok nem esnek be az átalányadót fizető vendéglátói egységek kategóriájába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?