Az OECD GDP-je 2009 óta legnagyobb mértékben csökkent az első negyedévben

Az OECD tagállamok együttes gazdasági visszaesése 1,8 százalék volt az idei első negyedévben az előző negyedévhez képes, ami a legnagyobb csökkenés a 2009. évi 2,3 százalékos zsugorodás óta.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára kedden felkerült adatok szerint a tavalyi negyedik negyedévben a GDP 0,2 százalékkal nőtt. Az OECD gazdasági növekedése tavaly 1,7 százalékra mérséklődött a 2018. évi 2,3 százalékról.  

Az idei első negyedévben a hét vezető ipari ország (G7) közül Franciaországban és Olaszországban csökkent a legnagyobb mértékben a GDP, 5,8 százalékkal, illetve 4,7 százalékkal, a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalék, illetve 0,3 százalék visszaesés után. Ez azt jelenti, hogy technikai értelemben recesszióban van a francia és az olasz gazdaság, miként a német is, amelynek a gazdasági teljesítménye 2,2 százalékkal esett az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalék csökkenést követően.

Kanada GDP-je a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos növekedés után az idei első negyedévben 2,6 százalékkal csökkent, Nagy-Britanniáé pedig 2 százalékkal esett a tavalyi utolsó három hónapban mért stagnálás után.    

Az Egyesült Államok gazdasága kevésbé jelentősen, 1,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a negyedévvel korábbi 0,5 százalékos emelkedés után. Japán gazdasága pedig 0,9 százalékkal zsugorodott a március végével záródott három hónapban a tavalyi utolsó három hónapban mért 1,9 százalékos csökkenés után, ami szintén recessziónak számít technikai értelemben.

Az euróövezet GDP-je 3,8 százalékkal, az Európai Unióé 3,3 százalékkal esett az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos, illetve 0,2 százalékos emelkedés után. Az OECD országok GDP-je 0,8 százalékkal csökkent az első negyedévben éves összevetésben a tavalyi utolsó negyedévi 1,6 százalékos növekedés után.

Kapcsolódók

Kimaradt?